De sleutel tot geluk? Mooie herinneringen maken

René Froger zong er ooit al over: 'Alles kan een mens gelukkig maken, een zingende merel, de geur van de zee.' En gelijk had hij. Althans volgens de Deense geluksonderzoeker Meik Wiking: het draait om kleine dingen die je blij maken in het leven.

Hij bracht eerder al het begrip hygge voor het voetlicht, dat zoveel betekent als 'gezellig en knus'. Nu komt hij met een nieuw concept: 'de kunst van herinneringen maken'. Met zijn team vroeg hij 1.000 mensen over de hele wereld naar hun mooie herinneringen. Zo'n 23 procent blijkt te bestaan uit nieuwe of bijzondere ervaringen. Denk aan een eerste baan of eerste zoen.

Veel van die herinneringen stammen logischerwijs uit de jeugdjaren. “Als mensen ouder worden, hebben ze vaak het gevoel dat de tijd sneller gaat. Soms té snel. Door veel mooie momenten te creëren, kan je de klok wat trager laten tikken,” aldus Wiking.

Hij adviseert ook om veel nieuwe dingen uit te proberen. “Je hoeft niet per se extravagante nieuwe dingen uit te testen of te reizen naar onbekende exotische plaatsen. Je kan evengoed eens gaan dineren in een restaurant dat je nog niet eerder hebt bezocht”, suggereert hij. Het is wel belangrijk om je bewust te zijn van het moment waarop je iets moois meemaakt en actief bezig te zijn met het beleven van leuke dingen.

Zijn eigen mooiste herinnering is evenmin heel uitzonderlijk. “Enkele jaren geleden was ik met mijn vriendin in Edinburgh. We waren op weg naar ons hotel toen we plots een parade kruisten op straat. Ineens zagen we overal vuurwerk, terwijl we op de achtergrond de klanken van een miljoen doedelzakken hoorden. Op dat moment stonden we stil en zag ik dat mijn vriendin met volle teugen genoot van het moment. De combinatie van kleuren en muziek was zo simpel en tegelijk zo spectaculair. Sindsdien besef ik: het zijn de kleine dingen die eigenlijk veel betekenis hebben.” 

Bron(nen):   HLN