Nobelprijs voor de Vrede naar Abiy Ahmed

De Nobelprijs voor de Vrede is dit jaar toegekend aan de Ethiopische premier Abiy Ahmed. Dat maakte het Noorse Nobelcomité vrijdag bekend. De Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg grijpt daarmee naast de eer. Zij werd door wedkantoren als medefavoriet bestempeld.

Ahmed maakte resoluut een einde aan de bittere en lange twisten tussen zijn land en het buurland Eritrea. Beide landen vochten tussen 1998 en 2000 een harde oorlog uit rond het grensgebied. Er was altijd spanning, maar in 2018 werden de banden, onder leiding van Ahmed, hersteld.

"Abiy Ahmed is dit jaar bekroond als winnaar vanwege zijn inspanningen voor vrede en internationale samenwerking", laat het comité vrijdag weten. "En in het bijzonder zijn initiatief om het grensconflict met buurland Eritrea op te lossen."

Uitreiking in Oslo

De prijs wordt beschouwd als de meest prestigieuze politieke prijs ter wereld en bestaat uit 9 miljoen Zweedse kroon (ongeveer 830.000 euro). Vorig jaar ontvingen de Congolese arts Denis Mukwege en de Iraakse mensenrechtenactivist Nadia Murad de Nobelprijs voor hun strijd tegen seksueel geweld als oorlogswapen.

De Nobelprijs voor de Vrede wordt, in tegenstelling tot de andere Nobelprijzen, niet uitgereikt in Stockholm, maar in Oslo. Daar wordt hij uitgereikt op 10 december, de verjaardag van de Alfred Nobel, initiatiefnemer van de prijs. De verkiezing valt onder de verantwoordelijkheid van een jury die is benoemd door het Noorse parlement.