Ryanair piloten moeten ook vliegen als ze ziek zijn

Ryanair piloten staan door de arbeidsomstandigheden onder druk om ook te vliegen als ze 'unfit to fly' zijn. Ze doen hun uitspraken in het KRO-programma Brandpunt Reporter van vanavond. In de uitzending vertellen drie gezagvoerders en een co-piloot dat zieke of oververmoeide vliegers toch in de cockpit zitten. 'Door de bedrijfscultuur komen we in deze positie. Dat zou niet moeten gebeuren.' Een collega voegt toe: 'Als we niet vliegen, krijgen we niet betaald. Dus als je ziek bent, niet fit, of als je persoonlijke problemen hebt, dan heeft dat gevolgen voor je inkomen.' Ryanair accepteert beroepsorganisaties en vakbonden niet als gesprekspartners. De rechtspositie van de meeste vliegers is zwak omdat ze via een ingewikkelde constructie werken op contractbasis. 'Uitbuiting' volgens een piloot. 'Je verliest je moraal en je motivatie. Je voelt je een slaaf.' De meeste piloten worden alleen per vlieguur betaald en hebben geen zorgverzekering, arbeidsongeschiktheidsverzekering en pensioen. 'Het ligt voor de hand dat ze gaan vliegen terwijl ze daar niet toe in staat zijn', zegt een oud gezagvoerder. De piloten erkennen in Brandpunt Reporter dat ze hebben gevlogen terwijl ze daar niet toe in staat waren. 'Er staat te veel op het spel om dit soort risico's te nemen, maar we doen het elke dag', erkent een van hen. Volgens Nico Voorbach, voorzitter van de European Cockpit Association (ECA), is het 'heel moeilijk voor piloten om dit toe te geven, omdat het een strafbaar feit betreft.'      

Bron(nen):   KRO Reporter      

2 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Edward_II

  Het is toch schandalig! Verdien je nauwelijks twee ton per jaar, moet je ook nog je eigen ziektekostenverzekering afsluiten!

 2. disqus_bVAp2emHVW

  Dit is typisch gelobby van de VNV-DALPA (de bond van KLM vliegers) die al jaren aan het afgeven zijn op Ryanair omdat KLM-Air France

  a) Enorm economisch geimpacteerd wordt door Ryanair (lees zal effect hebben op salaris en cao voor vliegers in de nabije toekomst)

  b) KLM en Air France maar wat graag wijzen naar andere maatschapijen als het gaat om veiligheid om zo de aandacht van hun slechte reputatie (Tenerife, A330 Rio, taxibaan start 2010, lesvliegtuigen die geregeld verongelukken) af te leiden.

  Ik vlieg al jaren niet meer met KLM/Martinair/Transavia omdat het niveau van arrogantie in de NLse luchtvaart enorm uitsteekt boven die van de rest van de wereld. Wat bescheidenheid zou hen sieren.

  Ik hoop ten stelligste dat Ryanair de KRO en die twee KLM chicken littles (van Zwol en Voorhuid) naar het gerecht sleept om ze zo te dwingen om die arrogante, en vooral onbenullige koppen te laten dichthouden in het vervolg. Voor Fons de poel en de KRO heb ik bij deze geen enkel respect meer.

  Ik vlieg veel Ryanair en ben zeer tevreden. Voel me nooit en te nimmer onveilig en het personeel is ten minste vriendelijk. Die vreselijke arrogantie van die KLM dames ben ik al jaren zat.

Reacties niet toegestaan