Het spoor van Ruinerwoldse zoon Jan op social media

Jan (25), de oudste zoon van het gezin dat jarenlang opgesloten zou hebben gezeten in een boerderij in het Drentse Ruinerwold, liet op social media meermaals van zich horen. "Ra ra waar ben ik?” schreef hij onder de naam Jan Zon van Dorsten op 4 oktober op Facebook. Hij stond in het donker bij een plaatsnaambord van Ruinerwold. 

Alle informatie is pas in de afgelopen maand aan zijn Facebook-profiel toegevoegd. Zo valt er te lezen dat hij geboren is op 31 januari 1994. Hij zou in 2005 naar Zwartsluis zijn verhuisd en in 2008 naar Meppel. Op 1 januari 2010 zou hij zijn vertrokken naar Ruinerwold, waar hij samen met het gezin en vijf kinderen woonde op de boerderij van de opgepakte Oostenrijker Josef B.

Op LinkedIn schrijft Jan ook over zijn ouders, “die altijd hebben ingestaan voor onze persoonlijke opvoeding” en een bedrijf hadden “dat altijd geweldig liep”. Maar die tijd is voorbij, vertelt hij. “In 2004 overleed mama en we zorgen elke dag met plezier voor papa.” Ook heeft hij ingevuld dat hij werkt voor het bedrijf Creconat dat wordt gelinkt aan Josef B.

Sinds half juni is Jan op reguliere basis aan het posten op social media. Onduidelijk is of het gaat om een fake account of dat het echt Jan is die schrijft. Ook is niet zeker dat het gezin echt opgesloten zat en wachtte op het einde der tijden of dat er iets anders aan de hand is. Wel is zeker dat het gezin de afgelopen negen jaar een afgezonderd bestaan leidde op de Drentse boerderij.

Bron(nen):   HLN