‘Marokkanen vormen nieuwe generatie topcriminelen’

De nieuwe Holleeder is een jonge, criminele Marokkaan. Waar vroeger de geliquideerden Willem, Cor en John heetten, dragen ze tegenwoordig namen als Mohammed, Redouan, Nabil, Youssef en Saïd. Dat weet het AD te vertellen.  Vijf jaar geleden waarschuwde de Amsterdamse politie al (in Het Parool) dat de jonge kruimeldiefjes van toen, zouden  op kunnen groeien tot de zware jongens van straks. En nu het straks is blijkt dat te kloppen. De generatie van Willem Holleeder, rijdend op zijn karakteristieke Vespa, Cor van Hout, Sam Klepper, John Mieremet lijkt langzaam aan het uitsterven. Al was het maar omdat de meesten geliquideerd zijn, schrijft het AD. De nieuwe Holleeders heten Omar, Karim of Mustafa. Ze zijn in tegenstelling tot hun Nederlandse collega's mediaschuw en leven anoniem in hun volksbuurt. Tot ze soms tevoorschijn komen omdat ze bij een schietpartij zijn doodgeschoten Er is wel een belangrijk verschil tussen Holleeder toen en de situatie nu, zegt PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch, die 10 jaar bij de Amsterdamse politie heeft gewerkt, tegen het AD. 'De Holleeder-georganiseerde misdaad is intrigerend, gevaarlijk, omdat het zo verweven is met de bovenwereld. Ik heb nou niet het idee dat de jongens over wie we het nu hebben, daar ook zo verweven mee zijn. ' Volgens Marcouch maken de allochtone criminelen het de politie veel lastiger. 'De recherche is grotendeels autochtoon. En dat maakt het praktisch gezien al moeilijker om deze jongens te volgen. Ik heb destijds bij de politie meegemaakt dat wekenlang de verkeerde jongen is gevolgd. Ze dachten dat de verdachte Saddam heette, maar het moest Mohammed zijn. Zoals ik geen Nigerianen en Ghanezen uit elkaar kan houden, weet ik wel Marokkanen van Algerijnen en Tunesiërs te onderscheiden.' Het hele verhaal staat vandaag in het AD

Bron(nen):   AD      

8 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. achguttoch

  dus Wilders had toch gelijk…

  • Jeffrey Pol

   De afgelopen dagen lees ik vaker, ook op linkse fora, nieuwssites en blogs dat Geertje wel degelijk op bepaalde punten gelijk had. Acceptatie van de nieuwe manier van denken doet langzaam zijn intreden, maar denk wel dat nuances nodig blijven.

   En ik denk dat Marcouch hier een uitstekend punt aandraagt. De politie loopt achter één van enkele feiten aan.

   (in antwoord op achguttoch)
  • Michiel Thalen

   Geert heeft het helemaal niet over topcriminelen, maar over tuig op de hoek van de straat. Topcriminelen is iedereen tegen en worden ook zeker door de politie aangepakt (in tegenstelling tot tasjesdieven ed)

   (in antwoord op achguttoch)
 2. Moshi

  Wat iedereen vergeet en niet zegt. Het zijn Nederlanders met een Marokkaanse achtergrond.
  We hebben het toch ook niet over onze Argentijnse Maxima die een expositie heeft geopend?

 3. meneerjansen

  wees niet bang…. neem maar van mij aan dat alle nationaliteiten zijn vertegenwoordigd onder topcriminelen… poeder die neus!

 4. M Tex

  In Nederland loont het niet om te werken, crimineel zijn is ook niets maar betaalt zich beter terug dan werken. Als je in NL eerlijk werkt wordt je van alle kanten gepakt en kaalgeplukt door de overheid maar als je crimineel bent dan wordt je met rust gelaten door de overheid en mocht je een keer opgepakt worden dan kom je eraf met een milde straf en kun je weer verder. Dus, soms denk ik stiekem, stoppen met werken en beginnen met……..

 5. Bataaf

  Na al die jaren,krijgt Janmaat nu toch nog gelijk.

 6. gast

  Wat maakt het uit welke nationaliteit een crimineel heeft?Ze zijn van alle landen omdat ze hier de kans krijgen zich te ontplooien.Ik wil geen politie staat maar een rechtelijke macht die realistisch straft.Als een feit 100% bewezen is dan mag er niet gepamperd worden en geen verzachtende omstandigheden aangevoerd worden.In de bajes moet gewerkt worden en geen weekend verlof en familieomstandigheden is geen reden om even naar buiten te mogen.Strafkorting vanwege goed gedrag is zinloos,gewoon straf uitzitten.

Reacties niet toegestaan