12 feiten over de Tweede Wereldoorlog die je nog niet wist

Samenleving
vrijdag, 08 mei 2015 om 16:30
welingelichtekringen header 1
Op 8 mei herdenkt Europa met Victory in Europe Day het officiële einde van de Tweede Wereldoorlog. Veel landen waren al eerder bevrijd. Wereldwijd is de oorlog pas afgelopen op 15 augustus met de overgave van Japan. Hieronder 12 feitjes over de Tweede Wereldoorlog, die je misschien nog niet wist.
 1. Britse spionnen hebben geprobeerd het vrouwelijke hormoon oestrogeen aan het eten van Hitler toe te voegen, zodat hij wat zachtaardiger en minder agressief zou worden.
 2. Volgens een ooggetuige werd er met de eerste bom van de nazi's op Groot-Brittannië alleen een konijn gedood.
 3. Op 5 mei 1945 bevrijdden troepen van de VS het kasteel Itter in Oostenrijk, waar bekende Fransen, zoals ex-ministers gevangen werden gehouden. Toen de SS arriveerde om het kasteel te heroveren, kregen de Amerikaanse soldaten hulp van Duitse soldaten van de Wehrmacht om de SS'ers te verslaan.
 4. De Grote Moskee in Parijs hielp joden om te ontsnappen aan de nazi's. In de grotten onder de moskee werden Franse joden verborgen gehouden tot ze een bewijs kregen dat ze moslim waren. Ondertussen kregen nazi-officieren rondleidingen in de moskee.
 5. De neef van Hitler is geboren in Liverpool en vocht mee met de geallieerden. Willy Hitler was de zoon van Hitler's halfbroer en zijn Ierse vrouw.
 6. De Fransen sneden de liftkabels van de Eiffeltoren door, zodat de nazi's met de trap omhoog moesten als ze hun vlag wilden ophangen.
 7. Tijdens de oorlog waren de Oscars gemaakt van gips. Normaal gesproken zijn ze van metaal met een laagje goud, zilver en koper.
 8. Hitler wilde van Moskou een meer maken door de sluizen van het Moskou-Volga-kanaal open te zetten.
 9. Dubbelagent Joan Pujol Garcia ontving twee militaire onderscheidingen: van de Duitsers kreeg hij destijds het IJzeren Kruis en van de Britten een MBE.
 10. De Amerikanen noemden een hamburger een Liberty Steak om de Duitse klank niet meer te hoeven horen.
 11. Japan en Rusland staan officieel nog steeds op voet van oorlog met elkaar. Ze hebben ruzie over de Koerilen. Beiden claimen de eilandengroep.
 12. Fanta is uitgevonden in de Tweede Wereldoorlog. Vanwege een handelsembargo konden de Duitsers niet aan cola-siroop komen. Daarom bedacht Coca-Cola Duitsland een nieuw drankje met ingrediënten die wel beschikbaar waren, zoals melkwei en fruitpulp.
Bron(nen): Metro UK