Tot 5 jaar cel voor alternatieve genezer: Hij beloofde kankerpatiënt 30 jaar leven. Man stierf 9 maanden later

Een alternatieve genezer hangt in België 5 jaar cel boven het hoofd. Hij had een kankerpatiënt ervan overtuigd dat zijn behandeling hem zou kunnen genezen. Negen maanden later stierf de zieke man. "We hebben te maken met een kwakzalver die mensen die ten einde raad zijn oplicht”, zei de officier van justitie.

Geert V. uit Knokke ziet zichzelf als een 'heilpraktiker', schrijft Vlaamse krant Het Laatste Nieuws. Hij gelooft heilig in zijn behandelmethode waarbij tumoren als sneeuw voor de zon zouden verdwijnen zonder dat een operatie nodig is. De rechtbank denkt daar anders over. “Hij belooft mensen met ziektes te genezen. Eigenlijk is het een kwakzalver, een ander woord is er niet voor. Iemand met een spierziekte liet hij geloven op korte termijn weer over een muur te kunnen springen. Kankertumoren zou hij dan weer zonder operatie verwijderen. Totaal ongeloofwaardig."

De advocaat van de weduwe van de man uit Ninove is stellig: “Hij beweerde de tumoren te kunnen verwijderen zonder operatie. Massagetechnieken zouden de kanker doen verdwijnen." Daar bleef het niet bij. Patiënten moesten ook speciale medicijnen nemen van 100 euro per flesje. “Uit toxicologisch onderzoek bleek dat gedenatureerde alcohol te zijn die hij in Sluis haalde”, aldus meester Anckaert. “Aanvankelijk was de man van mijn cliënte wel tevreden. Euforisch zelfs. Hij dacht écht dat die man hem had genezen.” 

Maar een bezoek aan het ziekenhuis maakte snel een eind aan de hoop. De tumoren waren niet verdwenen. Sterker nog, ze waren enkel gegroeid. Niet veel later stierf de man.

De alternatieve genezer ging ver om geld te verdienen over de rug van kwetsbare mensen. Zo verkocht hij ook 'arkjes' van 6.000 euro die patiënten in hun huis moesten ophangen om negatieve energie weg te halen. Zijn advocaat gaf min of meer toe dat zijn cliënt niet echt kan genezen. “Hij geeft de mensen moed en schept een sfeer waarin ze zich goed voelen. Mijn cliënt gebruikt als het ware de kracht van de suggestie. Nogmaals: hij gelooft zelf dat hij die mensen kan genezen. Van bedrieglijk opzet is dus geen sprake.” 

De uitspraak volgt op 11 december.

Bron(nen):   HLN