Egypte: 21 doodvonnissen vanwege voetbalgeweld

Een dag nadat de verjaardag van de revolutie uitmondde in rellen op het Tahirplein in Caïro, heeft een Egyptische rechtbank 21 Egyptenaren ter dood veroordeeld. Ze zouden in februari 2012 betrokken zijn geweest bij voetbalrellen waarbij 74 mensen werden gedood. Dat meldt de BBC. Nadat de vonnissen werden bekend werden gemaakt barstten in de havenstad Port Said hevige onlusten uit. Bij de bestorming van de gevangenis waar de verdachten zitten, vielen volgens veiligheidsbronnen 22 doden, meldt de NOS. Onder de doden zouden twee politieagenten zijn. De Egyptische regering zet het leger in om de situatie in Port Said onder controle te krijgen. De voetbalrellen ontstonden tijdens een wedstrijd tussen Al-Ahly, een voetbalploeg uit Caïro, en al-Masry uit Port Said.  Aanhangers van al-Masry gooiden stenen en vuurwerk naar de bezoekers. Een aantal supporters verklaarden dat veiligheidstroepen niets deden om de rellen te voorkomen. Ze beschuldigden aanhangers van de afgezette president Hosni Mubarak tot het aanzetten van de gevechten.  Wat er precies gebeurde op die 6e februari 2012, beschrijft Volkskrant-verslaggever Rob Vreeken in een reportage. 73 mensen, waaronder politieagenten, werden berecht. De rechter zal het vonnis voor de resterende 52 verdachten op 9 maart uitspreken.      

Bron(nen):   BBC      

5 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Jan III Sobieski

  Tis Egypte… Zou zomaar eens stenigen kunnen worden voor die 21, conform sharia

  • Erwin Kwakkel

   Nee hoor, Egypte heeft de strop (en het vuurpeloton voor oorlogsmisdaden). Zo veel slechter is het in Egypte niet dan in niet islamitische landen als de Verenigde Staten, China, Vietnam, Noord Korea, Singapore, Taiwan en Wit-Rusland.

   (in antwoord op Jan III Sobieski)
 2. Jeffrey Pol

  In Egypte hebben ze wat ze willen, een sharia met dito handhaving. Uit de pas lopen, chop chop!

 3. janneke123

  Nou heb ik een hartgrondige hekel aan voetbal en alles wat ermee te maken heeft, maar om ze nou om te leggen gaat wel heel erg ver.

 4. Emile cavallo

  Leuk besteed die 5 miljard euro van de EU aan deze democratie in optima forma. Wat een theater. De landen Libie, Syrie, Tunesie, Egypte,…… Zijn goed bezig qua mensenrechten. Sinds de dictators zijn verdreven moorden de verschillende moslimgroepen elkaar uit. Een vooruitgang? Wat wil de EU eigenlijk. Wat een theatre.

Reacties niet toegestaan