Feministisch protestlied verovert de wereld: “De verkrachter dat ben jij”

Het protestlied ‘Un violador en tu camino’ is bedacht in Chili, maar verovert de hele wereld om aandacht te vragen voor geweld en misbruik tegen vrouwen. De afgelopen dagen ging de performance, waarbij vrouwen geblinddoekt de song ten gehore brengen, het hele internet over.

De Chileense feministische actiegroep Las Tesis zong het lied voor het eerst tijdens een protestmars op 25 november, de Internationale Dag voor de Uitbanning van Geweld tegen Vrouwen. De act werd door vrouwen in de hele Spaanstalige wereld opgepikt, maar duikt nu ook op in steden als Parijs, Londen, New York, Vancouver, Amsterdam en Berlijn.

Geblinddoekt zingen de vrouwen: “Onze straf is het geweld dat je niet ziet”, verwijzend naar huiselijk geweld. “Het is femicide. Straffeloosheid voor mijn moordenaar. Het zijn de verdwijningen. Het is het geweld”, klinkt het. En in het refrein: “De schuld lag niet bij mij, noch bij waar ik was, noch bij hoe ik gekleed was.”

De staat wordt als hoofdschuldige, als 'onderdrukker' aangewezen. “De verkrachter ben jij. De agenten. De rechters. De staat. De president. De onderdrukkende staat is een verkrachtende macho.”