Bijstandsuitkering? Dan mag je niet aan loterijen meedoen

In de Amerikaanse staat North-Carolina is een plan ingediend om ontvangers van een Bijstandsuitkering ('Welfare') te verbieden aan  loterijen mee te doen. Ze krijgen de uitkering om zichzelf en hun gezin in leven te houden. Het kopen van loten hoort daar niet bij. Het is bekend dat vooral mensen met heel lage inkomens vaak aan loterijen deelnemen. De armste gemeenten van North-Carolina hebben het hoogste aantal loterij-deelnemers. De politici die het plan hebben bedacht zeggen dat loterijen valse voorlichting geven over de kans om te winnen. Anders dan in Nederland - waar je bijvoorbeeld in de staatsloterij ook veel kleinere prijzen kunt winnen - is er in de VS vaak alleen de kolossale Jackpot. De kans om die te winnen is bijna nul. Het zal overigens niet makkelijk zijn zo'n verbod echt uit te voeren. Hoe weet je of iemand die een lot komt kopen wel of geen uitkering heeft? Winkels die loten verkopen hebben al tegen de nieuwe wet geprotesteerd. Moeten ze klanten soms vragen of ze een uitkering hebben? Soms weet je wel of mensen een laag inkomen  bijvoorbeeld als mensen met Voedselbonnen voor hun  eten betalen. Met dan 45 miljoen Amerikanen krijgen deze Voedselbonnen van de overheid. Het toont aan hoe wijd verbreid armoede in de VS is.  

Bron(nen):   HuffPost  ABC  CNBC  

6 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Templein

  Hoe moeilijk zou het zijn om een loterij te beginnen voor uitsluitend de lage inkomens als deelnemers? Dan blijft het een kleine groep, waar de de kansen stijgen. Dat geeft tenminste een beetje hoop op een iets andere toekomst dan verwacht.

 2. george

  Ik heb ook te maken gehad met personen in de bijstand en me verbaasd over dergelijke domme uitgaven. Zou betere voorlichting nog kunnen helpen?

  • Heldoppantoffels

   Lijkt inderdaad dom, ik denk dat die mensen in feite gewoon een beetje (ijdele) hoop kopen. Zonder hoop is het leven een stuk minder leuk

   (in antwoord op george)
  • Braindamage

   Ik heb te maken met heel veel mensen die (nog) NIET in de bijstand zitten, ze werken….. maar de vraag is: “Voor hoelang nog?”. En kunnen ze dan al die lasten nog wel dragen als ze ontslagen worden? Ik verbaas me dus over al die domme uitgaven + Leningen + te hoge hypotheken, terwijl ze weten dat iedere werkende maand de laatste kan zijn.

   Dus ook voor deze groep mensen zou het goed zijn om gokspelletjes te verbieden! En natuurlijk helpt voorlichting ook wel voor een groot deel van deze groep. Maar er blijft altijd een groep die het niet zal redden. 😉

   (in antwoord op george)
 3. Bart_van_Oerle

  Geef ze alleen de basis levensbehoeften in plaats van een zak met geld. Dus zorg voor onderdak, voedsel, een beperkte (maar voldoende) hoeveelheid gas, water en licht en voor hun spulletjes mogen ze wellicht nog een paar keer per jaar gratis winkelen bij de Kringloop.

  Voor de rest, alcohol, sigaretten, gadgets en loten, zullen ze dus gewoon moeten werken.

 4. Braindamage

  Als men er voor kiest om een lot te kopen i.p.v. eten vind ik dat
  dom. Maar ook vind ik dat men zelf moet bepalen waaraan ze hun uitkering
  of loon uitgeven.

  Als iemand er een potje van maakt, hebben we hulpverlenende instanties waar ze beroep op kunnen doen (=werk voor heel veel mensen) dus zo houd je een deel van de economie in stand. Volgens mij werkt het nou een eenmaal zo.

Reacties niet toegestaan