Joel werd huis uit gezet na coming-out: “Mijn vader wilde me niet meer”

De nu twintigjarige Joel groeide op in een christelijk gezin in Gelderland. Op zijn zeventiende kwam hij uit de kast, maar zijn familie accepteerde dat niet. Hij werd mishandeld en vluchtte het huis uit. Nog steeds heeft Joel vrijwel geen contact met zijn vader. RTL Nieuws tekende zijn verhaal op.

"Mijn ouders zeiden: je weet toch wat er in de bijbel staat over homoseksualiteit? Ze vonden het raar, ze wezen het af. Ik weet nog dat mijn moeder naar de wc vluchtte, mijn vader werd ontzettend boos. Hij maakte twee keer heel duidelijk dat ik weg moest uit huis. Hij wilde me niet meer," vertelt Joel tijdens het Regenboog Kerstconcert voor dak- en thuisloze LHBTI-jongeren in Amsterdam.

Er volgde een moeilijke periode. "Ik werd ook geslagen. De dominee werd er zelfs bij gehaald om te kijken of ze me konden genezen." Daar wilde Joel niet aan meewerken, waarop hij niet anders kon dan het huis verlaten. Hij werd thuisloos, sliep overal en nergens op de bank en werd slachtoffer van misbruik.

Nu, ruim twee jaar later, gaat het weer goed met de jongen. Hij woont in een studentenhuis in Utrecht en volgt een opleiding, maar het contact met zijn ouders is nog steeds moeizaam. "Ik heb weer wat contact met mijn moeder, maar mijn homoseksualiteit is geen onderwerp waar we over praten. Als ik bij mijn ouders ben, zegt mijn vader mij soms gedag. Maar soms zegt hij ook niks. Hij negeert me en we hebben niet echt een band."

Bron(nen):   RTL Nieuws