Jingle Bells is geen kerstlied en 4 andere kerstmythes ontkracht

Je denkt het kerstverhaal en alle tradities rondom kerst toch wel zo'n beetje te kennen, maar niets is minder waar. Er is een aantal mythes ingeslopen die je maar moeilijk kwijtraakt.

 1. De kerstman
  Het is een hardnekkig gerucht dat de kerstman uit de koker komt van de marketingafdeling van Coca-Cola. Het frisdrankmerk gebruikt Santa al sinds 1933 in reclames, maar daarmee was het niet de eerste. De kerstman bestaat al sinds het begin van de negentiende eeuw. Cartoonist Thomas Nast voegde in 1870 de meest bekende kenmerken toe aan de rondbuikige oude man, die op de Noordpool woont en in 1923 was er al een ander drankmerk dat de kerstman in commercials gebruikte.
 2. Jingle Bells
  Jingle Bells staat zeker in de top vijf van bekendste kerstliedjes. Toch gaat het eigenlijk helemaal niet over kerstmis. Het is geschreven door James Pierpont in 1857. Hij noemde het ‘One Horse Open Sleigh’. Het gaat over Thanksgiving en de winter in het algemeen.
 3. De drie wijzen
  Drie wijzen uit het oosten? De koningen die Jezus bezochten in de stal, waren mogelijk helemaal niet met zijn drieën. Dat staan in elk geval niet in de bijbel. Ze kunnen net zo goed met zijn tienen zijn geweest. Omdat ze goud, wierook en mirre meenamen, gaan we er vanuit dat ze met zijn drieën waren, maar dat hoeft helemaal niet.
 4. Geboorte van Jezus
  Data zijn niet de sterkste kant van de bijbel. Volgens schattingen is Jezus niet geboren op 25 december maar ergens in maart en ook niet in het jaar nul, maar rond het jaar vijf of zes voor Christus.
 5. Heidense feestdag
  Als Jezus dan niet is geboren op 25 december wordt er vanuit gegaan dat de dag verwijst naar een Heidense feestdag, Saturnalia om precies te zijn. Dit feest werd echter gevierd op 17 december. De oude Romeinen vierden op 25 december wel Sol Invictus, maar ze hadden in die tijd zo ongeveer om de dag een feestdag en Sol Invictus heeft verder weinig met kerst te maken.