Alarmerend aantal veteranen VS pleegt zelfmoord (22 per dag)

Voor veel Amerikaanse militairen is de strijd niet over als ze weer thuis zijn. Gemiddeld elke 65 minuten pleegt een veteraan zelfmoord, volgens een nieuw onderzoek van het departement van Veterans Affairs (VA). Een eerder minder diepgravend overheidsrapport ging uit van 18 zelfmoorden door veteranen, per dag, maar in een uitgebreid onderzoek naar alle zelfmoorden tussen 1999 en 2010 komt het totaal op een alarmerende 22 per dag. Volgens het rapport maken veteranen ouder dan 50 jaar 70% uit van de totaalaantal zelfmoorden. De gemiddelde leeftijd van een veteraan die een einde aan zijn leven maakt 60 jaar is. Uit nog andere onthutsende cijfers blijkt dat bij de actieve soldaten er vorig jaar meer stierven door zelfmoord dan er sneuvelden in de strijd. Een recordaantal van 349 actieve leden van de strijdmacht sloegen de hand aan zichzelf. ‘We hebben werk te doen en gaan deze cijfers gebruiken om onze zelfmoordpreventie inspanningen te verhogen,’ stelt de VA. Senator Patty Murray, die zich hard maakt voor betere geestelijke gezondheidszorg voor veteranen, verklaart dat de cijfers van de VA nog een benadrukken hoe belangrijk het is de veteranen meer steun te verlenen. De belangengroep voor Irak en Afghanistan veteranen stelt dat het Amerikaanse volk ‘ziedend van verontwaardiging’ over deze cijfers zou moeten zijn.

Bron(nen):   USA Today      

5 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Templein

  Maar de geestelijke gezondheidszorg is toch voor watjes? Dat zijn toch luxeproblemen?
  Dat hoor je zowel in Nederland als in de VS.

  In Nederland was er een effectief werkende psychiater, professor Bastiaans. De mannen voelden zich juist vereerd om bij hem hulp te zoeken. Dan hoorden ze bij de club van oorlogsveteranen. Het KZ-syndroom kreeg door Bastiaans een zekere status.
  Die status is ook voor Bastiaanse met verdachtmakingen onderuit gehaald. Bastiaans werd beschadigd door zijn biograaf-zonder-levenservaring. Toch had Bastiaans een methode die werkte!

 2. Vogelbeest

  Ik ken een aantal Amerikanen van zeer dichtbij die daar 1 of 2 tours hebben gedaan. Ze krijgen pillen om langer wakker te blijven, pillen om alerter te zijn, pillen om zich beter te voelen etc.

  Ca. 1/3e komt geestelijk beschadigd terug. In Vietnam was dat 1 op 20.

  Mijn zwager (die in principe gestationeerd was in Baumholder (Duitsland)) was zo ver heen toen hij de 2e keer terugkwam, dat hij niet meer behandeld kon worden in Duitsland, hij werd overgeplaatst naar Washington omdat het leger daar betere psychologische instituten had.
  De combinatie van 2x op een bermbom rijden met zijn voertuig en beide keren de helft van zijn team verliezen zou onder normale omstandigheden al verschrikkelijk zijn, maar al de medicatie heeft zeker niet bijgedragen tot een normaal verwerkingsproces.

 3. John

  Tijdens “combat”, koelbloedige oorlogshandelingen, sterft het eerst de menselijkheid. Mensen die in hun normale leven nooit iemand zouden ombrengen moeten opeens doden. Logisch dat hun psyche daarvan totaal in de war raakt. Het percentage PTSS slachtoffers die de rest van hun leven traumatisch zijn is vele malen groter dan van de zelfmoorden. Naast deze schokkende cijfers is er ook nog het grote aantal doden onder onschuldigen die de pech hebben op het verkeerde moment op de verkeerde plek te zijn. Ook daarvoor heeft men een naam: “collatoral damage”.
  Als oplossing van het probleem van die doden in eigen gelederen buiten “combat” denkt men aan “zelfmoordpreventieprogramma’s”. Er zou natuurlijk eerst gedacht moeten worden aan “oorlogspreventieprogramma’s” die zetten echt zoden aan de dijk. Maar helaas.. o ja, u weet het al, het is zo strijdig met vele financiële belangen en het bestendigen van machtsposities..

 4. grasspriet

  Triest gegeven wat steeds opnieuw bewijst dat de mens niet geschikt is om elkaar uit te moorden.
  Laat de mensen die beslissen dat er ergens een oorlog moet worden gevoerd zelf maar een geweer op de nek pakken en ten strijde trekken dan was het snel gebeurd met oorlog voeren.

  • Heldoppantoffels

   Helemaal mee eens Grasspriet! Helaas is de massa nog te onbewust om zich te realiseren dat zij mogen sterven om een klein kliekje rijker te maken. Oorlog gaat vrijwel altijd over het ego van een paar mensen.

   Het zal mij benieuwen hoe lang het nog gaat duren eer het ‘noodzaak’ wordt om Iran aan te vallen. Dat zal vast ook geen 2 jaar meer duren.

   (in antwoord op grasspriet)

Reacties niet toegestaan