Waarom zoveel stellen uit elkaar gaan in januari

Januari staat bekend als echtscheidingsmaand. Tegelijk met de kerstboom wordt ook de relatie weggegooid. Volgens onderzoekers wordt er in januari een kwart vaker gegoogeld op echtscheidingen en sneuvelen huwelijken een derde vaker dan in de rest van het jaar. Daar zijn zeker vier redenen voor.

 1. Wachten tot na de feestdagen
  Je wil je kinderen en je ouders nog een leuke kerst bezorgen. Daarom wacht je met het aanvragen van de scheiding tot na de jaarwisseling. Een deel van de scheidingen van december verschuift dus naar januari.
 2. Nieuw jaar, nieuwe kansen
  Veel mensen maken goede voornemens. Ze willen afvallen, meer sporten of beter plannen. Wat niet goed is, willen ze veranderen. Daar hoort ook een slecht huwelijk bij.
 3. De januaridip
  Na een drukke decembermaand vol festiviteiten en gezelligheid dipt het humeur een beetje in januari. Ergernissen steken weer de kop op, er is weer werkstress en bovendien moet je maat houden van jezelf met eten en drinken. Dit chagrijn kan tot hevige spanningen in de relatie leiden.
 4. Vakantie
  Er is ook een echtscheidingspiek in september. Een periode zonder werk en verplichtingen leidt tot bezinning. Daarnaast breng je veel meer tijd samen door dan in de rest van het jaar. Daardoor kun je de relatie beter evalueren. Dat loopt niet altijd goed af.

Bron(nen):   Fox Business  The Standard