De Joden van de paus

Pius XII is lang gezien als Hitlers paus. Hij heeft zich niet in het openbaar uitgesproken tegen Jodenvervolging, hij was een lafaard, hij was fout. Volgende week verschijnt een boek dat precies het tegenovergestelde beweert. De Joden van de paus legt gedetailleerd uit wat de katholieke kerk en ook het Vaticaan hebben gedaan om Joden het leven te redden. Vele duizenden Joden vonden onderdak in kloosters en pastorieën, de paus gaf opdracht om massaal doopbewijzen uit te reiken aan Joden die dat wensten, en zelfs in het Vaticaan werden Joden verborgen. Gedurende en onmiddellijk na de oorlog stond Pius dan ook bekend als iemand die in de oorlog goed was. Hij ontving ook vele bedankjes en lovende woorden uit Joodse kring. Als we het boek moeten geloven kwam daarin verandering toen in de jaren '60 de Russen campagne gingen voeren tegen het Vaticaan en een toneelstuk verscheen waarin de paus werd beschuldigd van steun aan de Duitsers. Wat daarbij altijd hielp was dat de paus, voor hij paus werd, diplomaat was in Duitsland en Hitler had ontmoet. De foto van die ontmoeting moest aan alle twijfel een eind maken dat Pius niet deugde. Volgens een verhaal in The Observer is het boek (geschreven door een protestant) zeer gedetailleerd in zijn beschrijving van de goede werken van de paus. Er komt ook een documentaire naar aanleiding van het boek. Dus wie weet gaat het beeld van Pius na 70 jaar toch nog kantelen.

Bron(nen):   Rawstory      

7 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. besserwessie

  Als het maar wel op onweerlegbare feiten is gebaseerd.
  Feit is dat na de 2e wereldoorlog veel nazis via kloosters naar Zuidamerika konden ontkomen.

 2. koolsbergen

  Kan dit ook in het Nederlands?

 3. B. Verzaal

  Ik lees de berichten op uw site altijd met veel plezier, maar ook in dit bericht staan weer kolossale taalfouten. Ik tel er na één keer vluchtig doorlezen al drie, mogelijk veroorzaakt door verkeerd geknipte en geplakte zinnen er figureert zelfs een onzijdige diplomaat, “voor het paus werd”.
  De strekking van het bericht wordt door de taalfouten helaas minder duidelijk en dat is toch wel het laatste wat een journalist wil bereiken bij zijn lezers?

 4. Esther8

  Licht het aan mijn of is er met dit stukje taal technische het een en ander mis…?

 5. Desperanto

  Ik geloof best dat bepaalde personen, ook hoog in die criminele organisatie, zich hebben ingespannen om Joden te redden. Maar de kerk op als geheel? En die paus?
  Laat me niet lachen.

  • RhodBerth

   U baseert zich ook op onderzoek, zoals de schrijvers van dit boek? Of gewoon op uw onderbuik?

   (in antwoord op Desperanto)
 6. John

  De meeste mensen waren grijs (niet zwart en niet wit). Er is geen aanleiding te veronderstellen dat het in het vaticaan anders was. Voorbeeld: Er heeft een vluchtelingenschip vele maanden rondgezworven, maar geen haven wilde het binnenlaten. Die Pius 12e was geen schoft maar ook geen held, net als onze burgemeesters in oorlogstijd.

Reacties niet toegestaan