Kopschopper spreekt. Mishandelaar vindt zichzelf erg zielig

Hij is al genoeg gestraft en hij is zielig. Een van de Belgische hoofdverdachten van de mishandeling in Eindhoven sprak gisteren met PowNews. 'De media hebben mij toch ook al gestraft. Ik sta op elk tijdschrift, op elke voorpagina. Ik ben een doodgewone jongen,' zei Brett S. vrijdagavond. S. slaapt niet meer sinds hij met 7 anderen een 22-jarige jongen bijna dood schopte, ,Het lukt niet meer', zegt hij. 'Omdat je beseft dat je in één minuutje tijd meer dan de helft van je leven kwijt bent. Dat je alles weer opnieuw kunt gaan doen.” De Belgische verdachte in de geruchtmakende zaak barst tijdens het gesprek  in tranen uit. ,'Iedereen kijkt me aan op straat. Dat is niet leuk hoor. Er is zo geen toekomst voor mensen zoals mij in de maatschappij.' S. zegt 'enorme spijt' te hebben. S. beweert graag telefonisch contact te krijgen met het slachtoffer. 'Ik heb al een brief geschreven. Het spijt me ontzettend hard. Zoiets had nooit mogen gebeuren.'

12 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Genuine_Defector

  Tja, ik heb het al wel vaker gezegd. Je moet dit soort ‘mensen’ nooit meer terug in de samenleving willen hebben. Dat is levensgevaarlijk. Dat kun je niet maken tegenover het gedeelte van de samenleving dat zich wel weet te gedragen. Levenslang opsluiten is de enige passende maatregel in dergelijke gevallen. Vooral ook omdat hij blijkbaar niet inziet dat hij een slecht en misdadig persoon is.

  De man heeft geen spijt of medelijden met het slachtoffer. Hij baalt er slechts van dat de beelden zijn vrijgekomen en iedereen nu zijn tronie herkent. Als hij werkelijk spijt had was hij dezelfde nacht of in ieder geval de dag erna meteen naar de politie gegaan. Of hij had in ieder geval 112 gebeld, toen hij zag dat het slachtoffer bewegingsloos op straat lag.

  Maar niets van dat alles.

  Ik walg van deze crimineel. En ik hoop dat deze mishandeling hem de rest van zijn leven blijft achtervolgen.

  • Jannie Ooms

   Dat deze mishandeling hem de rest van zijn leven blijft achtervolgen, dat hoop ik met u. Maar levenslange gevangenisstraf voor zware mishandeling? Waarom niet meteen de doodstraf?

   Hebt u enig idee wat levenslang inhoudt? Het is maar goed dat u geen rechter bent. Onder zo’n regime zou je straks zelfs voor door rood licht rijden de gevangenis indraaien.

   Gevangenen kosten de samenleving heel veel geld en de daders komen doorgaans niet als betere mensen uit de cel.

   ‘Levenslang’ voor dit ettertje? Daar heeft het slachtoffer niets aan. Een fikse schadevergoeding (vijf- of tienduizend euro) is een veel aantrekkelijkere vorm van genoegdoening. Voor zowel het slachtoffer, in de eerste plaats, voor de samenleving in de tweede plaats, en ja, uiteindelijk ook voor de dader. Die leert daardoor zijn lesje echt wel.

   (in antwoord op Genuine_Defector)
  • grasspriet

   Ik hoop dat u nooit een misstap heeft begaan waarvan u spijt had en mensen u niet wilden vergeven.
   Wat hij heeft gedaan is ronduit verschrikkelijk en niet goed te praten. En ik twijfel er niet aan dat het hem zijn leven lang zal blijven achtervolgen.
   Ik ken echter ook de psychologische beïnvloeding van mensen als in een groep vrienden onder elkaar.
   Onder druk worden dingen gedaan die je normaal nooit zou doen.

   De enige die deze jongen een beetje vrijheid zal kunnen geven is het slachtoffer en ik hoop van harte dat hij hem wel zal kunnen vergeven zodat hij niet zijn leven lang in haat blijft leven en deze dader nog enigszins een leven kan opbouwen.
   De groepsdruk zal in het vervolg een heel ander effect op hem hebben.

   Dit is geen slecht en misdadig persoon. Het is een jonge jongen die iets vreselijk stoms heeft gedaan waarvan hij nu heel erg spijt heeft. En wie zijn wij om hem daar keihard om te veroordelen?

   (in antwoord op Genuine_Defector)
   • Genuine_Defector

    Ongelooflijk.

    Dit soort mishandelingen vallen niet onder jeugdzondes. Nooit, onder geen beding. Je bent niet goed wijs als je dit daaronder schaart.

    Je moet een psychopaat of andere -paat zijn waar iets ernstig mis mee is als je tot zulk gedrag in staat bent. Het is levensgevaarlijk zo’n idioot los te laten lopen tussen normale mensen.

    Doodstraf gaat mij te ver. Daar ben ik pertinent tegen. Niet omdat het een immorele straf is, maar omdat er binnen het recht nu eenmaal onvermijdelijk en altijd fouten gemaakt worden. Derhalve zullen altijd onschuldige mensen veroordeeld worden. Bij een doodstraf is dat nogal onherroepelijk. Maar als straf op zich heb ik daar bij bepaalde misdadigers geen problemen mee. Ik denk dan aan een categorie Dutroux.

    Maar dat hoeft dus niet bij deze idioot. Wel moet hij zo lang mogelijk opgesloten worden. Wat mij betreft dus de rest van zijn leven. Of in ieder geval zo lang dat hij geen fysieke bedreiging meer vormt voor andere burgers. Dat is mij om het even.

    Nogmaals, dit zijn geen jeugdzondes. Dit valt niet onder de noemer “domme dingen” die sommige personen doen als ze jong zijn. Dit is hard crimineel gedrag. Dat is van een geheel andere orde dan – laat ik eens iets noemen – stoned naar school gaan, je brommer opvoeren, spijbelen, wildplassen of zelfs misschien iets stelen. Dát zijn jeugdzondes. Niet deze gruwelijke mishandeling.

    Maar u noemt deze idioot een ‘ettertje’. Dat geeft wel een beetje aan hoe u over zo’n monster denkt. Ik zie dat toch heel anders. Ik zie een criminele klootzak zonder geweten. Die man heeft geen spijt, die zit daar om zijn eigen hachje te redden. Niets meer en niets minder.

    Ik trek hier een absolute grens. Iedereen doet domme dingen als hij/zij jong is. En dat hoort ook. Daar ben je jong voor. Zolang je er van leert en je jezelf verbetert, is daar niets mis mee. Dan verdien je inderdaad een tweede, derde, vierde, of vijfde kans. Maar onder mijn grens zitten misdaden die zo ernstig zijn, dat ik die niet onder de noemer “domme dingen” schaar. Dit is daar een voorbeeld van. Je bent gestoord, geestelijk niet in orde, ziek in je hoofd als je hiertoe in staat bent. Zulke mensen vormen – de rest van hun leven – een gevaar voor de rest van de samenleving. Dat mag niet.

    Bepaalde fouten geven geen recht op een herkansing. Nooit.

    (in antwoord op grasspriet)
 2. PaulusJ

  Onvoorstelbaar. Onthutsend.
  Dit staat voor alles wat er fout is aan onze (jeugd in de) maatschappij.
  Geen echte verantwoordelijkheid nemen voor de eigen daden en gedrag, geen begrip voor de reacties, geen zelfreflectie, geen enkele oprechte berouw of enig inzicht in de gevolgen van het gedrag. Geen woord van nederigheid. Geen woord over het slachtoffer.
  Eén groot slachtofferverhaal, zichzelf zielig vinden, zelfmedelijden en puur egoïsme.
  Dezelfde reactie zie je ook vaak bij (allochtone) criminelen.
  Dit ventje is niet opgevoed. Het gaat nooit meer wat worden.
  De ouders zouden naast hem in de rechtbank moeten staan.

 3. Dead Silence

  Spuitje geven. Wat een held. Stuur hem maar naar de monniken in Tibet voor een jaar of 20. Dan zal hij als goed mens terugkomen.

  Als je die kerel in z’n ogen kijkt, zie je totale woede, insaniteit. Ook zie ik tekenen in z’n gezicht dat hij al aardig vaak gemat heeft. Dat zal niet ophouden. Opruimen is de enige oplossing.

 4. catchit64

  Iedere dag even aan herinneren. De ene keer via een SMS, de andere keer een telefoontje, de keer daarop iemand langs sturen en dat voor de komend 30 jaar.

 5. Solonechope

  Typisch geval van puberbrein geinstigeerde acties.

 6. Tom Heijnen

  Laat de rechter nu maar zijn werk doen! Die jongens zijn zeker heel fout geweest en heel dom. Maar elk weekend zijn er vergelijkbare knokpartijen.

 7. knier

  Haha;wel amusant te zien hoe geweldig alle amateur psygologen aan de hand van een 32 seconde durend shot precies weten hoe die vent in elkaar zit.Let wel; die hufter moet gestraft worden,en flink ook maar al die analyses die hier over die vent gegeven worden gaan nergens over ,puur gis werk van mensen die wat ze zien in overeenstemming brengen met hetgene ze al dachten.

 8. Ron Kersten

  Als dit werkelijk alles is dat deze jongen heeft verteld dan zie ik niet dat hij echt berouw toont.
  Het lijkt meer zelfmedelijden en dat is wat mij betreft nog erger dan helemaal geen oprechte spijt betuigen.

  Met dit soort nieuws moeten we echter wel heel voorzichtig zijn, het zal niet de eerste keer zijn dat er naar hartelust is geknipt en gemonteerd in de hele opname om de verdachte er beter/slechter uit te laten komen.
  Maar dat terzijde: de beelden spreken voor zich en op basis van bewijzen zal deze bende berecht moeten worden, niet op basis van dit soort mediaoptredens.

 9. Templein

  Ik schrik van de meeste reacties.
  Ook ik vraag me af, of deze jongen diep van binnen spijt heeft, of dat het nog maar een dun laagje is, onder invloed van anderen.

  Maar ik schrik als sommige reaguurders van hem een monster maken. Dat is lekker makkelijk. Dan hoeven we zelf geen discussie te voeren hoe het komt dat sommigen onder ons zo makkelijk de grens van het toelaatbare overschrijden.

  Het klopt wat een van de reaguurders zegt: ‘Elk weekend zijn er vergelijkbare knokpartijen.’ Laten we daar dan aandacht aan besteden, niet alleen over de repressie, maar of dit soort fantasieën (iemand in elkaar slaan) veel voorkomen en of dan ook vooral het hoofd in de picture is. Of er nog een natuurlijk afgrijzen gevoeld wordt voor dit soort destructies.

  Hoewel de media het stellig zullen ontkennen, of de gruwelijke foto’s presenteren (die telkens worden herhaald), vrees ik dat die talloze beelden in media en games ons juist laten wennen aan dood en verderf. Alle media zouden in de leer moeten gaan bij Alfredo Jaar, een politieke fotograaf, die weet hoe je zelfs de gruwelijkste gebeurtenissen respectvol en beheerst kunt tonen..

Reacties niet toegestaan