15 arrestaties tijdens rellen in centrum Leeuwarden

Samenleving
door anpzondag, 14 november 2021 om 2:03
15 arrestaties tijdens rellen in centrum leeuwarden1636851904
De politie heeft zaterdagavond vijftien relschoppers gearresteerd in het centrum van Leeuwarden. Ook werd bij het gerechtsgebouw op het Zaailand de ME ingezet om een grote groep mensen te verdrijven die onder meer met vuurwerk gooiden.
De mensen, die om 20.00 uur de uitgaansgelegenheden moesten verlaten wegens de coronamaatregelen die om die tijd ingingen, negeerden bevelen van de politie om weg te gaan. Inmiddels is de rust in de Friese hoofdstad weer teruggekeerd, meldt de politie. Wel zijn er nog agenten aanwezig om toezicht te houden in de stad.
Toen om 20.00 uur de cafés sloten, verzamelden honderden zingende en feestende mensen zich voor het gerechtsgebouw op het Zaailand. Ze hielden geen 1,5 meter afstand en staken ook zwaar vuurwerk af.
Eerder hadden horeca-ondernemers aangegeven de deuren niet te zullen sluiten om 20.00 uur. Maar na een gesprek tussen burgemeester Sybrand van Haersma Buma van Leeuwarden en de horecawoordvoerder Ton Eijer is besloten dat de cafés toch dichtgingen om die tijd. Horeca-ondernemers die open zouden blijven, riskeerden een dwangsom van 10.000 euro.