‘Britse premier Johnson dwingt BBC tot grote bezuinigen’

De Britse publieke omroep BBC moet flink gaan snijden in de kosten. Premier Boris Johnson heeft de BBC de wacht aangezegd, meldt The Times.

Zo wil Johnson af van het verplichte kijkgeld, dat omgerekend 185 euro per jaar bedraagt, en wil overstappen naar een abonneesysteem. De inkomsten uit het kijkgeld zijn goed voor 75 procent van de begroting voor tv, radio en internet van de BBC. Niet betalen van de bijdrage is strafbaar en kan zelfs leiden tot een gevangenisstraf. Ook daar zou Johnson vanaf willen.

Volgens de krant wil de premier dat de BBC de meerderheid van zijn 60 radiostations verkoopt. De omroep heeft nu nog een wijdvertakt netwerk van landelijke, regionale en lokale radiozenders, naast negen nationale tv-zenders die ook regionale programma's maken.

Partijdig

Johnson staat al tijden kritisch tegenover de BBC. De omroep zou bijvoorbeeld partijdig zijn geweest in de aanloop naar de brexit. Conservatieve bewindslieden mogen van hem dan ook niet verschijnen in het prestigieuze actualiteitenprogramma Today.

Onlangs meldde 'Auntie Beeb', zoals de BBC door veel Britten nog liefkozend wordt genoemd, 450 journalistieke banen te gaan schrappen. Daarmee zouden vele miljoenen kunnen worden bespaard.