Valt ‘t mee of tegen? Hoe hoog is pensioen van de paus eigenlijk? (video)

Het is in geen honderden jaren voorgekomen dat een paus met pensioen ging. Ze gingen dood, niet met pensioen. Dus is de vraag actueel: Hoe hoog is het pensioen van de paus eigenlijk? De Italiaanse krant La Stampa heeft het uitgerekend: 2500 Euro per maand. Maar in feite is het fiks hoger want de gepensioneerde paus heeft gratis medische zorg, kost en inwoning (in een luxe pauselijk verblijf). Zijn opvolger kan hem bovendien nog met terugwerkende bevorderen tot een emeritus-kardinaal dan kan zijn pensioen nog eens verdubbelen: Van 2500 naar 5000 Euro. De Heilige Moederkerk zorgt goed voor zijn schepselen. Het Amerikaanse TV-programma Saturday Night Live spotte met het lot van gepensioneerde pausen:'Heaven can wait!'

Bron(nen):   LaStampa  Slate  CNBC  

4 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Jannie Ooms

  Maar 2500 euro pensioen? Onze politici krijgen een heel wat beter pensioen, om maar niet te spreken van de wachtgeldregeling…

  • Edward_II

   Je vergeet dat hij gratis kost, inwoning, verzorging en medische zorg krijgt. Die E2500,- zijn puur zijn zakgeld. Daarvan kan hij iedere dag een schandknaap huren.

   (in antwoord op Jannie Ooms)
   • Jannie Ooms

    Het is goedkoop scoren, wat je doet. Ik noem het pure laster. Dat de paus -mijn type is het niet- niet hard genoeg heeft opgetreden tegen pedofilie, vormt geen enkel bewijs voor zijn seksuele geaardheid.

    Benedictus was staatshoofd en leidde een religieuze multinational met meer dan een miljard onderdanen. Hoe verkeerd ook, mogelijk was hij van mening dat het staatsbelang van een ongeschonde imago in dit geval prevaleerde boven het individuele belang. Dat is iets dat in veel landen (en multinationals) gebeurt, waardoor soms afschuwelijke dingen -zoals oorlogsmisdaden- gedoogd worden en verborgen blijven.

    (in antwoord op Edward_II)
    • Edward_II

     Je leest dingen die er niet zijn. Ik heb nergens enige stelling gedeponeerd over Ratje’s seksuele geaardheid.
     Ratje was staatshoofd van het Vaticaan, dat heeft 826 inwoners. Geen van die 826 zou ook maar in het minste hebben geleden als hij het rechtssysteem van andere landen niet zou hebben ondermijnd.
     Het werkelijke aantal onderdanen van de RKK ligt dichter in de buurt van 650 miljoen; de rest zijn administratieve trucs.
     “Ja maar hullie…” is een zielig excuus.
     Ratje was, voordat hij paus werd, auteur van de katholieke canonieke wet die het systematisch verbergen van seksueel misbruik, mishandeling en marteling van kinderen, alsmede het omkopen en chanteren van de slachtoffers en hun familie, de officiele regel maakte. Dit maakt hem een van de grootste criminelen ter wereld.

     (in antwoord op Jannie Ooms)

Reacties niet toegestaan