School tegen Joodse en moslimkinderen: varkensvlees of niets

Op een school in Arveyres in de Gironde konden de 30 leerlingen die van hun godsdienst geen varkensvlees mogen eten altijd kiezen voor iets anders. Iets dat hun god wel lust. Maar de school moet bezuinigingen en een van de posten is het schooleten geworden. Er is voortaan niets meer te kiezen. Dus soms staat er varkensvlees op het menu en dan kunnen de kinderen kiezen: ze eten het of ze eten geen vlees. Volgens de zender TF1 is er veel rumoer onder de ouders.

Bron(nen):   TF1      

10 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Erwin Kwakkel

  Niets mis met geen vlees, ze zouden ook kunnen kiezen om voor alle kinderen vleesloze dagen in te voeren en dan noten of extra groente bij het menu te voegen. Gezond bezuinigen.

  Neemt niet weg dat het wel redelijk oneerlijk is om moslims en joden geen vlees te geven terwijl hun klasgenoten dat wel krijgen.

  • André Somers

   Ze bieden het anders gewoon aan aan alle kinderen hoor. Wat is daar precies oneerlijk aan?

   (in antwoord op Erwin Kwakkel)
   • Erwin Kwakkel

    Wat denk je zelf?

    (in antwoord op André Somers)
    • Leon Swinkels

     Beetje makkelijk om ‘wat denk je zelf’ te roepen. Het standpunt van Dhr. Somers is duidelijk: hij geeft aan dat het aan de kinderen wel aangeboden wordt maar dat ze er zelf ( wellicht onder druk ouders, maar dat is een andere discussie ) voor kiezen om het niet te eten.

     Ander alternatief is nooit varkensvlees aanbieden, maar dan ontneem je een andere groep iets dat ze willen.

     Beide oplossingen hebben overduidelijk een ‘verliezer’. De enige reden waarom dit ophef veroorzaakt is ( m.i. ) dat het een trendbreuk is met het voorrang verlenen aan religieuze motieven ten opzichte van non-religieuze motieven.

     Persoonlijk vind ik het een verademing. Het voorrang verlenen aan religieuze motieven vind ik niet in alle gevallen correct. Wel lijkt het me in dit specifieke scenario terecht om zorg te dragen ( aan de zijde van de school ) dat er een balans blijft, zodat beide groepen even vaak nadeel/voordeel ondervinden.

     (in antwoord op Erwin Kwakkel)
     • Erwin Kwakkel

      Dat is inderdaad makkelijk, daarom stellen we beide retorische vragen. Dhr. Somers weet ook wat ik bedoel. En wat jij “voorrang verlenen aan religieuze motieven” noemt, noem ik gewoon gastvrijheid. Zeker als het om kinderen gaat.

      Wat is het nadeel van een vegetarisch alternatief? Dan hebben moslims, joden en vegetariërs een alternatief en toch hoeft dat niet veel te kosten. Wanneer alle kinderen af en toe een vegetarisch alternatief krijgen zou dat natuurlijk helemaal mooi zijn.

      (in antwoord op Leon Swinkels)
  • FritsB

   Als je zo redeneert is het evenzeer oneerlijk om kinderen van vegetarischen huize elke dag weer vlees aan te bieden – wat ze dan niet mogen eten. Maar daar hoor je niemand over.

   (in antwoord op Erwin Kwakkel)
   • Erwin Kwakkel

    Ook voor hen zou het prettig zijn om een vegetarisch alternatief aan te bieden dat ook door moslims en joden genuttigd mag worden. Dat zie je ook steeds vaker maar zeker in landen als Frankrijk worden vleesloze maaltijden nog als niet compleet gezien.

    (in antwoord op FritsB)
 2. John

  Klein nieuws. Luxe school die haar leerlingen warme maaltijden serveert die nu iets minder luxe moet worden. Zijn niet veel zulke scholen in NL. Afwisselend vleesloos lijkt me inderdaad een voor de hand liggende optie. Misschien kunnen de ouders van de niet-varkensvlees eters een kleine extra bijdrage geven voor een “andere keuze”-menu, dat kan natuurlijk ook.
  Maar natuurlijk ontstaat er weer een zware principiële discussie, krijg je altijd met mensen die streng zijn “in de leer”. Beetje irritant vind ik dat soms, mag dat?

 3. johandevri

  Persoonlijk vind ik dat Joden en Moslims zich eens wat meer moeten AANPASSEN!! jawel…U ziet het goed…aanpassen. maw niet zo veel zeuren en anders gaan die ouders (van die Joden en Moslims) maar zelf hun eten betalen. Of dacht je dat je als Christen in Iran,Saoedi-Arabie of in Israel zo veel praatjes kan hebben?? Niet dus!

 4. De Staatsburger

  Joden en Moslims moeten zich gewoon aampassen aan onze cultuur. Hun achterlijke spijswetten zijn niet meer van deze tijd.

Reacties niet toegestaan