Duitsland waarschuwt burgers: Gedraag je of er komt een complete lockdown

Duitsland heeft vrijdag haar burgers opgeroepen om zich aan de quarantaineregels te houden, anders volgt er maandag alsnog een lockdown. Daarover schrijft The Guardian.

Op dit moment gelden ongeveer dezelfde regels als in Nederland: scholen, kinderopvang, cafés, restaurants, sportscholen en de meeste winkels zijn gesloten, maar Duitsers mogen nog wel met elkaar afspreken, mits ze afstand houden.

Hoewel niet-noodzakelijk contact wordt afgeraden, zoeken veel Duitsers elkaar nog wel buiten op. Ze organiseren zelfs coronafeestjes. "We bekijken hoe het gedrag van de mensen dit weekend is," zegt Helge Braun, stafchef van bondskanselier Angela Merkel, tegen Der Spiegel. "Zaterdag is de beslissende dag. Merkel houdt zondagavond een telefonische vergadering met de verschillende deelstaten."

De leiders van de deelstaten hebben ook al gewaarschuwd dat verplichte quarantaine de volgende stap is. "Als mensen hun gedrag niet fundamenteel veranderen, komen we met zwaardere maatregelen en sancties," aldus de leider van Baden-Württemberg, Winfried Kretschmann.

Bron(nen):   The Guardian