Russische junkieberen verslaafd aan snuiven kerosine- en benzinedampen

Een deel van de beren in het Kronotsky natuurreservaat zijn junkies; ze zijn verslaafd geraakt aan het snuiven van dampen uit de rondslingerende vaten benzine en kerosine. Na het snuiven gaan ze achterover liggen om van het volle effect van de roes te genieten. In het natuurreservaat in Zuid-Kamchatka, in het verre Oosten van Rusland, leven meer dan dan 700 bruine beren. Het zijn de grootste beren ter wereld en wegen tot op 550 kilo. De benzine- en kerosinevaten worden er ingevoerd om generators en helikopters van brandstof te voorzien. Fotograaf Igor Shpilenok, 52, spendeerde zeven maanden tussen de beren en vertelt dat sommige van de verslaafde dieren zelfs helikopters stalken, en wachten op hun vertrek om dan de gemorste brandstof van de grond te snuiven. ‘Een andere keer bracht een helikopter een paar vaten benzine mee. De medewerkers van het natuurreservaat haalden ze niet op tijd op en een vrouwtjesbeer die ik Suzemka noem en maakte van de gelegenheid gebruik. Zij is een van de junkies.' Het natuurreservaat beslaat 225.000 hectares en staat op de UNESCO lijst van Werelderfgoed. Het heeft de bijnaam ‘land van vuur en ijs’ omdat het klimaat varieert van bloedheet tot extreem koud.

Bron(nen):   Mirror      

6 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Bart_van_Oerle

  ‘t Is lullig als ‘t fout gaat, maar wel interessant om te zien hoe destructief (of niet) vrije drugsverstrekking in de natuur is.

  Het is dan in feite een test van de hypothese van Bruce Alexander dat het niet de drugs zijn die verslaafd maken, maar de omstandigheden. Alexander poogde aan te tonen met zijn Rat Park experiment dat drugs alleen niet verslaafd maakt. Als er voldoende alternatieven zijn om van het leven te genieten, dan hoeft drugs niet tot verslaving te leiden.

  Het is dus maar de vraag of deze beren ‘junkies’ zijn. Als ze een normaal berenleven kunnen leiden, terwijl ze ook genieten van deze drugs, dan zijn het geen junkies. Dus interessant om te zien hoe het deze beren vergaat.

 2. Ron Kersten

  Los van de discussie of het junkies zijn is het trieste feit dat in een natuurreservaat deze vaten “gedumpt” worden. Ik begrijp dat benzine/kerosine/olie een noodzakelijk kwaad is om machines te kunnen gebruiken in het reservaat, maar ruim de troep direct op en laat het niet slingeren. Als dit zo doorgaat kun je over een paar jaar lopen over de vaten en is de grond onherstelbaar vervuild. Dan ruim je het niet meer zo makkelijk op, nu kun je een ecologische ramp nog voorkomen.

 3. tim

  ey joosties

 4. tim

  ey sjonnies

Reacties niet toegestaan