Marokkaanse geweldplegers zelf vaak mishandeld door ouders

Marokkaanse jongens worden thuis drie keer zo vaak mishandeld als autochtone jongens. Dat staat in een onderzoek van wetenschappers aan de Universiteit van Tilburg. Volgens de onderzoekers zijn jonge Marokkaanse geweldplegers vaak zelf als kind mishandeld door hun vader of moeder. Het gaat bijvoorbeeld om slaan met een riem of een stok, en het dichtknijpen van de keel, zegt psycholoog Esmah Lahlah, een van de onderzoekers, in de Volkskrant. Voor het onderzoek werden bijna 500 Nederlandse en Marokkaans-Nederlandse scholieren en jeugddelinquenten bevraagd. Bij de Nederlandse jongens had een op de vijf wel eens te maken met grof geweld, zoals in elkaar worden geslagen. Bij Marokkaanse jongens was dat een op de drie. De laatste groep is ook vaker slachtoffer van seksueel geweld (17 procent tegen 5 procent). Kinderpsycholoog en victimologe Esmah Lahlah is niet verbaasd dat Marokkaanse jongeren vaker te maken krijgen met geweld, "maar dat het zoveel was, is toch wel heftig". Volgens haar verklaart kindermishandeling ruim vijftig procent van de oververtegenwoordiging van Marokkaanse jongens in criminaliteitsstatistiek.

8 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Dead Silence

  Wat een nieuws. En dat volk hebben we met massa’s geimporteerd en nu zitten we met de rotzooi opgescheept.

 2. catchit64

  Waarom worden de ouders dan niet wat harder aangepakt?

  • Dead Silence

   Hard aanpakken in dit land bestaat niet. Hard aanpakken is maximaal “foei” zeggen.

   (in antwoord op catchit64)
 3. Jannie Ooms

  Ja, het is afschuwelijk dat we die mensen in zo groten getale naar Nederland hebben laten komen. En nu zitten we ermee. Maar om te stellen dat het gedrag van Marokkaanse pubers verklaard kan worden door de mishandeling in de thuissituatie, is me toch iets te snel door de bocht.

  Er moet met die Marokkanen meer aan de hand zijn, het moet ook in de cultuur van de Berbers zitten.

  Mishandeling als kind leidt niet automatisch tot mishandelend en crimineel gedrag op latere leeftijd. Tot eind jaren vijftig werden ook de kinderen in Nederlandse (grote) gezinnen met harde hand opgevoerd. Zo hard, dat we, terugkijkend, zelfs van mishandeling zouden kunnen spreken. En toch zijn die kinderen voor het overgrote deel keurige burgers geworden. Burgers, bovendien, die gek genoeg het beleid van hun ouders, opvoeding met harde hand, niet hebben gekopieerd.

Reacties niet toegestaan