NS heeft een oplossing voor blaadjes op de rails

De Nederlandse treinen glijden niet alleen uit over sneeuw, maar ook over blaadjes. In de herfst zijn er daarom jaarlijks (extra) vertragingen. Bladeren op het spoor zorgen er in de herfst voor dat treinen bij het remmen doorschieten. Treinen moeten daarom langzamer rijden, wat tot veel vertragingen leidt. Een machinist van de NS heeft een eenvoudige oplossing bedacht voor het probleem van blaadjes die op het spoor vallen: de rails van tevoren met water besproeien. Dat schrijft De Telegraaf. De machinist bedacht dat de bladeren na enkele passages van treinen in het water oplossen als de rails eerst nat worden gemaakt. Uit testen bleek dat hij gelijk had.

6 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Heldoppantoffels

  Leuk bericht, daar mag best een aardige beloning voor deze machinist in zitten!!

  • Paulraw

   Nee, want hij is geen lid van de raad van bestuur.

   (in antwoord op Heldoppantoffels)
  • nadine_v

   Dat duurt nog even. Hij bedacht het in 2003, maar de NS is er nog niet uit wie die rails met de plantenspuit gaat bewerken en hoeveel dat gaat kosten en hoeveel vertraging dat gaat geven. Er zijn wel al 10 rapporten over verschenen, maar er is nog geen eenduidige conclusie.

   (in antwoord op Heldoppantoffels)
 2. Pietje_Precies

  wordt lastig nu je niet meer naar de plee kunt in de sprinter……

 3. drsdre

  Waren die verstoringen in de herfst op het spoor er dan niet als het regende? Het lijkt me dat je bij het remmen toch meer last hebt van natte bladerprut die blijft vastplakken aan de rails dan van een stapel droog blad die door de rijwind wordt weggeblazen? Maar laten ze het maar proberen; als dat niet werkt kunnen we altijd nog overal coniferen langs het spoor planten. Dan heb je nooit meer last van vallende blaadjes.

Reacties niet toegestaan