Onderzoek naar Franse oud-president Giscard d’Estaing (94) om misbruik

In Frankrijk is maandag een onderzoek gestart naar oud-president Valéry Giscard d'Estaing vanwege seksueel misbruik. De Duitse journaliste Ann-Kathrin Stracke beweert dat de 94-jarige Giscard d'Estaing haar eind 2018 betastte na een interview.

Hij zou herhaaldelijk haar billen hebben aangeraakt. De Franse openbaar aanklager laat weten daarom een onderzoek te starten. Stracke, die voor de Duitse zender WDR werkt, zegt blij te zijn dat het Openbaar Ministerie kijkt naar de zaak. "Ik sta natuurlijk ter beschikking van justitie in het kader van het onderzoek", laat de journaliste weten. Ze deed op 10 maart aangifte tegen Giscard d'Estaing.

Het incident zou zich hebben voorgedaan tijdens het maken van een foto. Stracke vroeg naar eigen zeggen na het interview om een foto met enkele collega's en Giscard d'Estaing. "Ik stond links van hem en tijdens het maken van de foto legde hij zijn hand op mijn linkertaille, die vervolgens verder naar mijn billen gleed en daar bleef", aldus Stracke. Daarna zou ze nog eens zijn betast.

Verhaal

"Ik besloot mijn verhaal te vertellen omdat ik denk dat mensen moeten weten dat een voormalig president van Frankrijk een journaliste, in dit geval ik, heeft lastiggevallen na een interview", zegt de journaliste.

De nu hoogbejaarde Valéry Giscard d'Estaing was president van Frankrijk van 1974 tot 1981. Van zijn kant is nog niet gereageerd op de beschuldigingen.