21 dagen lang deed China niets tegen het coronavirus. En toen ging het helemaal mis

In de herfst van vorig jaar is het coronavirus vermoedelijk al overgesprongen van een dier op een mens. Dat blijkt uit genetische analyses. Een reconstructie in Der Spiegel maakt duidelijk wat er waarschijnlijk daarna gebeurde.

De markt
In Wuhan belanden eind december de eerste coronapatiënten in het ziekenhuis. Ze zijn allemaal gelieerd aan de beruchte markt in het centrum van de stad. Op 27 december bevestigt een genlaboratorium dat het om een nieuw coronavirus gaat. Ai Fen, afdelingshoofd van de spoeddienst van het Centrale Ziekenhuis brengt op 30 december de leiding van het hospitaal op de hoogte als ook uit andere testresultaten blijkt dat er een nieuw SARS-coronavirus is opgedoken.

Het Chinese ministerie van Volksgezondheid brengt een dag later het nieuws naar buiten en zegt dat er geen overdracht van mens op mens is geweest. Maar dat is niet waar en dat hadden ze kunnen weten. Er zijn al zoveel zieken dat duidelijk is dat er wel overdracht tussen mensen moet zijn geweest.

Lokale autoriteiten
Maar de lokale autoriteiten willen twee belangrijke politieke bijeenkomsten niet verstoren en houden er in het algemeen niet van om slecht nieuws te brengen aan Peking. En dus houden ze hun mond. Laboratoriummedewerkers krijgen van de lokale overheid de opdracht om het virus nog niet toe te voegen aan een landelijk register dat daarvoor is bedoeld en tot dan toe prima functioneerde. Het groeiende aantal besmettingen wordt niet gemeld.

Wereldnieuws
Toch dringt het probleem door in Peking. Al op 30 december gaat een expertteam naar Wuhan en niet veel later wordt het bureau van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in Peking op de hoogte gebracht. Maar pas op 18 januari als een derde expertteam een kijkje gaat nemen, trekt Peking de conclusie dat het virus wel van mens op mens overspringt.

Een dag later vindt een spoedoverleg plaats met de regering. Op 20 januari is de uitbraak van Covid-19 wereldnieuws en dan op 23 januari gaat eindelijk de provincie Hubei op slot. Maar dan is het te laat.

Bron(nen):   Knack (€)  Der Spiegel