Daar sta je dan: John Ewbank trekt Koningslied terug

Op de Facebook-pagina van John Ewbank, de schepper van het Koningslied, staat dat hij zijn lied terugtrekt; hij heeft er genoeg van nog langer beledigd te worden. Het Nationaal Comité Inhuldiging heeft gereageerd op de uitlatingen van Ewbank en zegt de gang van zaken te betreuren, aldus persbureau ANP. "Het doel van het NCI is met het koningslied mensen te verbroederen", laat het comité weten. Op Facebook schreef Ewbank het volgende: "Geachte landgenoten, Na zojuist de zoveelste nageboorte op mijn twitter account te hebben geblocked ben ik er dan nu echt he-le-maal klaar mee. 'Ga je begraven in schaamte, de hoogste boom is nog te goed voor je, je moet mild worden gestenigd en je verdient de brandstapel voor het schrijven van het slechtste nummer ooit en het land internationaal voor schut te hebben gezet' - een kleine greep uit de verwensingen die mij de afgelopen anderhalve dag ten deel vielen. Ik ben zelf de enige paraplu in deze zeikregen en heb besloten dat ik mij niet op deze manier laat bejegenen. Excuses aan hen die het met mij wel een gepast lied vonden, die bijgedragen hebben aan de totstandkoming en aan hen die mij op een nette of grappige manier hebben laten weten dat zij liever wat anders hadden gehoord, maar ik trek hierbij het Koningslied terug en wens u allen heel veel plezier met het zingen van: 'Zo mooi als jij' van de 3Js, 'het Koninginnelied' van RTL Boulevard, 'Je bent een Koning' van 2 Utrechtse studenten, '10.000 reasons' van Matt Redmann, 'Jij en ik onder de zon' in het overleden Drents van Nico Dijkshoorn of het lied dat Sylvia Witteman, Johan Vlemmix en Giel Beelen gaan produceren in al hun wijsheid van muziek en de Nederlandse taal. Met vriendelijke groet, John Ewbank"

11 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Diablue

  De reactie van een beledigd en verwend kind, het was gewoon een wanproduct meer niet….
  Maar een land krijgt en het koningshuis dat het verdient, en blijkbaar ook een Kroningslied dat het verdient 🙂
  We leven op het moment in een open inrichting…..

  Gelukkig werpt dat ook zijn vruchten af, en glijdt Nederland in een hoog tempo af naar een land waar internationaal hard om gelachen wordt: Alexander de Koning van de lege Erwt, het land van 20% werkelozen, het land waar grieken goedkoop komen eten, het land waar de best bezochte winkel een voedselbank is.
  (tekst mag vrij gebruikt worden voor een nieuw Kroningslied).

  Begrijp ook de naamgeving niet: sociale media (facebook ed) dat is het verre van, het is de uithoek van internet, meer asociale media, dat lijkt mij de lading beter te dekken.
  Maar iedereen die daar aan meedoet en een account heeft en dan gaat klagen dat er zoveel drek over hem/haar heen komt, mag wel eens nadenken waarom hij/zij een account heeft.
  Het is digitale narcisme ten top, dus kun je ook zo nu en dan “pek en veren” krijgen, dat hoort er nu eenmaal bij.

  Ik kruip weer terug onder mijn steen en geef mijn naaktkat even voer.

  Greetz land of retards says the biggest retard of all 🙂

 2. catchit64

  Het is ronduit belachelijk hoeveel ophef er is over een nummer.
  Er zijn mensen die hun ziel en zaligheid in dit product hebben gelegd en dat moet je waarderen.

  Typisch Nederlands om zoiets weer collectief het graf in te praten.
  Goed gedaan John en andere makers! Over smaak….

  • kletsmajoor

   Dat dit zou gebeuren was bijna onvermijdelijk. Zo’n ‘Design by Committee’ proces levert bijna nooit een aansprekend resultaat op.

   Extra pech voor Ewbank dat er tegenwoordig sociale media zijn waardoor de kritieken snel en onversneden binnenkomen.

   (in antwoord op catchit64)
   • nadine_v

    Kritieken waren altijd – ongeacht het lied – snel en onversneden binnen gekomen. Dat is ‘s Lands Hobby nr 1: alles afkraken en op social media moet je elkaar nu eenmaal overtreffen met verwensingen. Anders doe je er maar een petitie erover heen om in het nieuws te komen.

    (in antwoord op kletsmajoor)
 3. Har Davids

  Als dit lied het produkt van ziel en zaligheid is, is het slecht gesteld met de scheppers. Als Willem het lied persoonlijk gezongen had, het gaat tenslotte over hem en zijn voortreffelijke eigenschappen, had het er mee door gekund. Overigens vind ik dat hoon John Ewbanks terecht toekomt, bedreigingen om dit infantiele rijmpje zijn de moeite niet eens waard, en zeggen ook weer iets over de mentaliteit van de schrijvers ervan.

  Kijk naar de manier waarop in Noord-Korea de leider gehuldigd wordt, dan moeten wij toch ook kunnen?

  • Beela Teismar

   Nou ja, Willem Alexander een leider? Hij lijkt meer op een bedrijfsleider van de plaatselijke Lidl. Allemaal heel erg schattig hoor, die vrouw en kinderen van hem, maar moet daar nou jaarlijks 800.000 euro belasting vrij naartoe?

   (in antwoord op Har Davids)
 4. Desperanto

  Twee keer meten, één keer zagen. Dat doet een goede timmerman.
  Had Ewbank ook moeten doen. Het lijkt alsof hij de meetlat helemaal niet in handen heeft gehad.

 5. hansipansi

  Los van de kwaliteitsdiscussie is het belangrijkste punt dat iedereen nu eindelijk begrijpt dat we definitief in een andere wereld leven. Het volk heeft meer te vertellen dan ooit via Twitter e.d. Of dat erg is? In ieder geval het toppunt van democratie, de meeste stemmen gelden. Nu de euro nog wegtwitteren. Op naar een betere wereld.

 6. Prikker

  Ik vind ‘t een juist besluit, weliswaar om de verkeerde redenen, maar desalniettemin goed dat ie dat besluit. Verder hoop ik dat alle media-aandacht hierover hiermee voorbij is.

 7. utsjaermets

  M’n dochter liet met ‘het lied’ horen op haar telefoon. Ik dacht : dit moet een digital grapje zijn. Alleen al sommige zinsnedes, zo praat jet niet over een koning. Het ligt in lijn van de sms-praat die ik wel eens in sollicitatiebrieven (ja, die bestaan nog ;-)) tegenkom. Tenenkrommend.
  Uiteraard ben ik het, zoals hopelijk ieder weldenkend mens, niet eens met de manier waarop de kritiek op de makers vervolgens vaak geuit wordt. Dat kan met hetzelfde gemak ook op een respectvolle manier. Oh, nu sluipt er een veronderstelling in (ik verklap ‘m niet)…..

 8. Beela Teismar

  Zijn ego zit hem in de weg. De bedreigingen als reden voor het terugtrekken aanvoeren. Over het wanstaltige lied hoor ik hem niet. Stuitend! Zal wel iets zijn met ‘plaat voor de kop’ ?

Reacties niet toegestaan