We vertrouwen Willem Alexander nu al meer, maar hij is wel te duur

Het vertrouwen in Willem-Alexander als koning is in een jaar tijd flink gestegen. Vorig jaar had 59 procent van de Nederlanders vertrouwen in hem, nu ligt dat percentage op 69 procent, blijkt uit de Troonswisselingsenquête van onderzoeksbureau Ipsos die in opdracht van de NOS is uitgevoerd. Die stijging is met name te danken aan het televisie-interview met het koningspaar. Bijna de helft van de Nederlanders (48 procent) is positiever over Willem-Alexander gaan denken na dat vraaggesprek. In populariteit moet de aanstaande koning nog wel zijn moeder en zijn echtgenote voor zich dulden. Nederland geeft Willem-Alexander een 7,2. Beatrix en Máxima krijgen beiden een 7,8. De monarchie blijft nog steeds populair: 78 procent is voorstander. Dat is het hoogste percentage sinds 2008, toen 80 procent achter de monarchie stond. 10 procent is voor een republiek. Het merendeel (78 procent) is tevreden over hoe koningin Beatrix de afgelopen 33 jaar het koningschap heeft uitgevoerd. Maar het moet wel goedkoper. Tweederde van de Nederlanders vindt wel dat Willem-Alexander het koningschap op een aantal punten moet moderniseren. Bovenaan staan de kosten van het Koningshuis: 44 procent vindt het noodzakelijk dat de uitkering van de Oranjes wordt aangepast. Daarna volgt een aanpassing van de privileges (41 procent) en de rol in de kabinetsformatie (31 procent).  

7 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Salvatore Cocco

  Daar sta je dan. het geld dat je dacht dat zou komen, komt never nooit meer….

  • Erwin

   Ach, zolang Willem-Alexander elke ochtend nog een lekkere stamppot weg mag werken zit hij wel gebakken…..

   (in antwoord op Salvatore Cocco)
 2. Jannie Ooms

  Willem Alexander zakte wat mij betreft toch wel even door het ijs toen hij, tijdens het recente interview antwoordend op een vraag over zijn inkomen zei dat hij personeel zou moeten ontslaan als zijn inkomen zou worden verlaagd. Dat leverde hem bij ons thuis toch wel een schamper lachje op…

 3. Desperanto

  Ik vraag me bij dit soort onderzoeken af hoe er wordt onderzocht.
  In mijn omgeving – een heel divers gezelschap – is er vrijwel niemand die echt enthousiast is over het koningshuis en al helemaal niet over WA. Zou de traditioneel Nederlandse onverschilligheid soms worden uitgelegd als steun voor de monarchie?

  • AT

   Zou kunnen. Iedereen die ik ken accepteert de monarchie min of meer maar bijna niemand is er echt prinicpieel voor of echt tegen. Men vindt het wel leuk, alleen zodra het over geld gaat, begint iedereen te piepen. Het is inderdaad een vorm van onverschilligheid. Ik weet alleen niet wat daar zo ‘traditioneel’ Nederlands aan is.

   (in antwoord op Desperanto)
  • Erwin

   Bij mij in de omgeving, werk en privé, is men wel redelijk Oranjegezind. Weinig mensen zien een voordeel van een republiek ten opzichte van de monarchie. Dit onderzoek is volgens mij uitgevoerd via “een vandaag”. Ik heb in ieder geval deze vragenlijst wel gekregen.

   (in antwoord op Desperanto)
  • Karel Kritisch

   Gaat u eens morgen op de Dam kijken of kijkt u eens naar de kijkcijfers. De monarchie is wat mensen bindt. Een soort moeder/vader van het land. Neutraal boven de partijen en politieke strubbelingen. Veel mensen houden van het koningshuis om de verbindende factor. Zij vertegenwoordigen ons als volk. Bij officiële gelegenheden, bij rampen, feesten en herdenkingen. Heel het land is Oranje.. een groot feest.

   (in antwoord op Desperanto)

Reacties niet toegestaan