Hans Wijers: ‘Opzet Koningslied is inschattingsfout’

Het Nationaal Comité Inhuldiging heeft met de opzet van het Koningslied een inschattingsfout gemaakt. Dat beaamde de voorzitter van het comité Hans Wijers maandagochtend op Radio 1. „De tekst appelleert niet aan de smaak van veel Nederlanders”, zei Wijers. Verbroederen en samenbinden, was de taak die het comité zich had gesteld met het Koningslied. „Daar zijn we niet in geslaagd. We hebben hooguit 30 tot 40 procent van de Nederlanders bereikt”, schat Wijers. De tekst van het Koningslied is samengsteld op basis van inzendingen van het Nederlandse publiek. Er trok een storm over Twitter en het land toen het lied was gepresenteerd. Er was met name veel ongenoegen over de kromme zinnen in het lied. De dag die je wist dat zou komen, kernzin in het lied, is grammaticaal onjuist Het lied heeft 150.000 euro gekost, betaald door de NOS

6 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Templein

  De uitspraak van Hans Wijers is rijkelijk laat, maar wel netjes.

  Dat klinkt beter dan het ‘retecommercieel goed’ van Joop van de Ende.
  Ik blijf het nog steeds bedenkelijk vinden dat op dit niveau in Nederland een lied zo wordt voorbereid.

  Ook bedenkelijk dat buiten de politiek de vriendjespolitiek boven kwaliteit gaat.
  Neem Daphne Deckers, die werd uitgenodigd als tekstschrijfster. Die kwaliteiten kennen we niet van haar. Maar in het comité zaten Richard Krajicek (de man van Deckers) en Joop v.d.Ende. Deckers komt ook uit de stal van Joop, zoals dat heet.

 2. Har Davids

  Net als in sommige dictaturen wordt het volk geacht kritiekloos alles te accepteren wat er over heen gestort wordt. De koninklijke familie wordt door Jan en Alleman de hemel in geprezen, terwijl er echt niet voor iedereen een lintje in zal zitten volgend jaar. Kritiek op het geheel wordt afgedaan als afkomstig van zuurpruimen en elitair, terwijl de heer Weijers, ooit D-66, zich als een soort rijkspropagandaminister inspant om de fictie van het populaire Oranje maar in stand te houden.

 3. Cornelis Berend

  Goh 150.000 Euro!!!

  Bij deze vraag ik namens ‘het Nederlandse volk’ om het gedetailleerde financiële verslag van dit project openbaar te maken, met andere woorden, de baten en lasten, keurig uitgtewerkt en verklaard. Wat is er geleverd, door wie en voor hoeveel geld?

  Als tegemoetkoming voor deze belediging van de gemeenschap op kosten van de gemeenschap zelf, lijkt me geen onoverkomelijke vraag. Bankrekeningnummers mogen zwart gemaakt worden namen niet!

  • catchit64

   Een hoop geld voor een matig nummer.

   Wie loopt hier nou lekker op binnen?

   2 dagen componeren € 1000,00

   2 dagen teksten bij elkaar sprokkelen € 1000,00

   1 dag Metropool orkest € 000,00 want die worden al door de burgers in leven gehouden

   1 dag opnamestudio geluidsband € 2500,00

   1 dag geluidsband mixen € 750,00

   1 dag opname met zanger en zangeressen € 2500,00

   1 dag afmixen totale opname € 750,00

   5 dagen ENG opnames voor videoclip € 3500,00

   2 dagen montage videoclip € 1500,00

   Nog wat broodjes, koffie en reiskosten… € 3000,00

   Totaal ongeveer € 13000,00
   Nou zie ik waarschijnlijk wat over het hoofd en ik ben de beroerdste niet dus laten we het afmaken op € 25.000,00 daar moet het voor te doen zijn. Of nee, Hilversumse tarieven (minder werk voor een hogere dagvergoeding) ik maak er € 50.000,00 van.

   Wie heeft die overige € 100.000,00 in zijn zak gestoken?

   Graag een financiële onderbouwing van dit verhaal

   (in antwoord op Cornelis Berend)
   • Cornelis Berend

    Het aspect distributie ontbreekt nog: Plaatsen op iTunes en twee journalisten bellen die veel gekopieerd/afgekeken worden.

    En, er deden toch iets van 51 hoogwaardige Nederlandse artisten aan mee? Die deden dat natuurlijk niet voor niets (terwijl dat gek genoeg wel van ons — randdebielen — wordt verwacht). Zie daar: 137K, want die 13k voor de rest klopt wel ongeveer.

    (in antwoord op catchit64)
    • catchit64

     Als we nog even doorgaan met analyseren is de crisis zo opgelost want dit is slechts een klein stukje geld weggooien.

     (in antwoord op Cornelis Berend)

Reacties niet toegestaan