Viroloog Koopmans: “Als we maatregelen niet naleven, is kans op snelle tweede golf groot”

Steeds meer mensen hebben lak aan de coronamaatregelen nu de zon begint te schijnen en het aantal coronabesmettingen terugloopt. Maar volgens viroloog Marion Koopmans moeten we voorzichtig blijven.

In EenVandaag zegt ze: "Het is nog maar kort geleden dat de ic-bedden tegen de kritieke grenzen qua capaciteit aanliepen. En je ziet nu ook dat het virus nog steeds om zich heen grijpt.”

De kans op een tweede golf is dan ook heel reëel denkt ze. "100 procent zekerheid heb je natuurlijk nooit. Als je kijkt naar de wetenschappelijke verspreidingsmodellen, is het heel waarschijnlijk dat wanneer we minder rekening houden met de maatregelen, we snel een tweede golf krijgen. En misschien ook wel groter dan de eerste.”

Eerder onderzoek toonde aan dat de verspreiding buitenshuis veel kleiner is dan binnen, maar daar plaatst Koopmans kanttekeningen bij: de conclusie is gebaseerd op Chinese studies die ook vaker in binnensituaties zijn gedaan. Het is daarom te vroeg om de anderhalve meter afstand buitenshuis los te laten.