Moeder premier Rutte overleden

De moeder van premier Mark Rutte is woensdag 13 mei overleden. Ze is 96 jaar geworden. De premier en zijn familie hebben haar afgelopen vrijdag in besloten kring begraven. De afgelopen weken werkte de premier gewoon door.

Rutte in een verklaring: ,,Op woensdag 13 mei overleed onze en mijn lieve moeder Mieke Rutte-Dilling op 96-jarige leeftijd. Naast het grote verdriet en alle dierbare herinneringen overheerst bij mijn familie en mij ook een gevoel van dankbaarheid dat wij haar zo lang bij ons mochten hebben. Wij hebben inmiddels in familiekring afscheid van haar genomen en hopen dit grote gemis de komende tijd in alle rust met elkaar te kunnen verwerken.’’

De moeder van de premier woonde al enige tijd in een verzorgingstehuis in Den Haag. Vorige maand werd bekend dat er in het tehuis corona was uitgebroken. Daaraan is Ruttes moeder in elk geval niet overleden, want vlak voor haar overlijden is ze daar nog op getest.

Mark Ruttes moeder was ten tijde van zijn geboorte secretaresse en dochter van een opzichter van de Heidemaatschappij. Eind jaren tachtig verloor Mark Rutte kort na elkaar zijn vader en een broer, die aan aids leed.[6]

Rutte was al jaren mantelzorger voor zijn moeder, die al sinds eind jaren ’80 weduwe was. De laatste weken voor haar dood kon hij haar door de coronamaatregelen niet meer bezoeken.