Dit land deed alles goed dus waarom sloeg het coronavirus er zo hard toe?

Samenleving
dinsdag, 26 mei 2020 om 12:51
000 1qx4y3
Peru was een van de eerste landen in Noord- en Zuid-Amerika die strenge coronamaatregelen instelde. De grenzen gingen dicht en mensen moesten zoveel mogelijk thuisblijven. Dus hoe kan het dat het land toch zo zwaar is getroffen door het virus?
NoodtoestandOp het continent heeft alleen Brazilië meer besmettingen en doden, schrijft CNN. Dat, terwijl de twee landen de epidemie compleet anders aanpakten. President Bolsonaro deed lange tijd of er niets aan de hand was, terwijl president Martin Vizcarra van Peru al op 15 maart de noodtoestand afkondigde, inclusief verplichte zelfquarantaine.
Op dit moment is in Peru 85 procent van de ic-bedden met beademingsapparatuur bezet, zo blijkt uit overheidscijfers. Er is grote angst dat de ziekenhuizen de grote aantallen patiënten niet aankunnen. "Dit is geen noodsituatie, maar een regelrechte ramp, als je ziet hoe de pandemie de capaciteit van de gezondheidssector te boven gaat," aldus dr. Alfredo Celis van het Medical College van Peru tegen CNN.
OngelijkheidHoe kon dit gebeuren in een land dat zo vroeg en zo adequaat op het virus reageerde? De grote ongelijkheid is een deel van het verhaal, zegt dr. Elmer Huerta. "Wat ik heb geleerd is dat het virus de sociaal-economische situatie van een land blootlegt," vertelt hij. Veel van Peru's armen hebben geen keus dan naar buiten te gaan voor werk, voedsel of zelfs banktransacties.
Zo heeft bijvoorbeeld nog niet de helft van de Peruaanse huishoudens een koelkast of diepvries. Omdat ze geen voedsel kunnen bewaren, moeten ze dagelijks naar de markt. "Er wordt verwacht dat je menselijk contact vermijdt in een samenleving waarin je niet thuis kunt blijven," aldus Huerta.
Lange rijen bij bankenMensen stonden ook in lange rijen bij banken om coronasteun te ontvangen. Slechts 38 procent van de volwassenen heeft een bankrekening. Daardoor moesten veel mensen persoonlijk naar de bank om het geld af te halen. "Het is niet moeilijk om dit gedrag te begrijpen aangezien mensen toegang willen tot hun geld," zegt econoom en docent aan de University of California, Kristian Lopez Vargas. "Dit beleid veroorzaakte onnodige schade door mensen er toe aan te zetten om zich te verzamelen bij banken."
Explosieve mixDe econoom wijst er tenslotte nog op dat veel Peruanen simpelweg leven en werken op manieren die social distancing onmogelijk maken. Volgens Lopez Vargas leeft meer dan 30 procent van de huishoudens in overvolle woningen met vier of meer mensen die in dezelfde kamer slapen. Meer dan 70 procent werkt in de informele economie. Ze verdienen alleen geld als ze gaan werken. "Als je dit combineert met miljoenen mensen die voedsel op markten gaan kopen, ontstaan een explosieve mix," besluit de econoom.
Bron(nen): CNN