Amerika is geschokt: Zwarte man overlijdt na hardhandige arrestatie

Sinds gisteren circuleert een video waarin te zien is hoe een zwarte arrestant op hardhandige wijze wordt gearresteerd. Kort daarna sterft hij. De politie van Minneapolis, waar het gebeurde, ligt nu zwaar onder vuur. De FBI is ingeschakeld voor onderzoek.

De politie kreeg een melding dat er een man mogelijk met valse papieren een horecagelegenheid probeerde binnen te komen. Hij leek dronken en in de war, maar was ongewapend. Hij zou zich hebben verzet bij de arrestatie. "De agenten sloegen de verdachte in de boeien en merkten toen dat hij in medische nood verkeerde,” aldus de politiewoordvoerder.

De video laat echter iets anders zien. Een agent drukt minutenlang zijn knie in de nek van de man, die hulpeloos op de grond ligt. De man schreeuwt en zegt dat hij geen adem krijgt. "Mijn buik doet pijn. Mijn nek doet pijn. Alles doet pijn. Ik heb water nodig, alstublieft. Vermoord me niet,” roept hij.

Omstanders zeggen tegen de agenten dat de man bloedt en vragen te stoppen. "Je houdt hem al in bedwang, hij verzet zich niet eens”, schreeuwt een onbekende vrouw. "Laat hem tenminste toch even ademen. Hij is ook een mens. Je lichaamstaal verraadt dat je hier te veel van geniet.” Even later raakt de man bewusteloos. Toch blijft de agent met zijn knie op zijn nek drukken. "Je hebt hem vermoord," klinkt het. De zwarte man overleed later in het ziekenhuis.

De burgemeester van Minneapolis is laaiend. "Zwart zijn in Amerika hoort niet gelijk te staan met de doodstraf. Vijf minuten lang zagen we hoe een witte agent zijn knie drukte in de nek van een zwarte man. Vijf minuten! Deze agent faalde dramatisch op menselijk vlak. Er kan maar één conclusie getrokken worden: deze man had nooit mogen sterven.”

Onderzoek moet uitwijzen of en hoe de agenten worden bestraft. De burgemeester van Mississippi riep op om ze volledig verantwoordelijk te houden. "De beelden behoren tot de meest verachtelijke en hartverscheurende die ik ooit heb gezien. Dit moet nu stoppen.”

Gisteravond waren er demonstraties in Minneapolis waarin mensen oproepen dat het politiegeweld tegen zwarte mensen moet stoppen.

Politiegeweld is een groot probleem in de VS. Zwarte mannen hebben een kans van 1 op 1.000 om te overlijden door een agressieve agent. Het is daarmee een van de belangrijkste doodsoorzaken voor jonge, zwarte mannen.

Hieronder de beelden van de arrestatie (pas op schokkend):

Bron(nen):   AD