Jan van Zanen voorgedragen als nieuwe burgemeester van Den Haag

Jan van Zanen wordt hoogstwaarschijnlijk de nieuwe burgemeester van Den Haag. De gemeenteraad van de hofstad heeft hem donderdag voorgedragen. Hij moet op 1 juli aan de slag gaan. Van Zanen is nu nog burgemeester van Utrecht. In januari was hij daar herbenoemd voor een periode van 6 jaar.

VVD'er Van Zanen (58) moet de opvolger worden van zijn partijgenote Pauline Krikke. Zij stapte vorig jaar op na een kritisch rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid over de aanpak van de traditionele vreugdevuren in Scheveningen en Duindorp tijdens de jaarwisseling. Sinds haar vertrek neemt oud-minister Johan Remkes, ook van de VVD, waar als burgemeester van Den Haag.

VVD-gemeenteraadslid Chris van der Helm, voorzitter van het presidium van de raad, omschrijft Van Zanen als "een heel ervaren, krachtige burgemeester, die rust brengt en met al zijn ervaring gelijk aan de slag kan in onze stad. Hij is stevig en bekwaam op het gebied van openbare orde en veiligheid en heeft ervaring en visie op het gebied van integriteit."

Benoemd

De gemeenteraad vergaderde over de vacature achter gesloten deuren in Theater Diligentia, niet ver van de Hofvijver. De raadszaal in het stadhuis is te klein om alle 45 raadsleden plaats te bieden op 1,5 meter afstand van elkaar.

De aanbeveling van de raad gaat naar de minister van Binnenlandse Zaken. De ministerraad kiest uiteindelijk de nieuwe burgemeester, die daarna door koning Willem-Alexander wordt benoemd. Op 1 juli moet Van Zanen worden beëdigd door de commissaris van de Koning in Zuid-Holland.