Emotionele Musk: eerste stap naar een beschaving op Mars

Oprichter Elon Musk van SpaceX werd na de succesvolle lancering zaterdag van een bemande Crew Dragon "overmand door emoties". Dat zei hij tegen journalisten enkele uren nadat NASA-astronauten Douglas Hurley (53) en Bob Behnken (49) naar de ruimte zijn gebracht om naar het internationale ruimtestation ISS te gaan.

"Ik ben behoorlijk overmand door emoties op deze dag. Het is eerlijk gezegd lastig om te praten", aldus Musk die zijn gedachten naar eigen zeggen nog op orde moet brengen. "Ik heb 18 jaar naar dit doel toegewerkt, dus het is nogal moeilijk te geloven dat het is gebeurd." Musk spreekt de hoop uit dat dit de "eerste stap" betekent naar een "beschaving op Mars" en naar een "multiplanetair leven" met een basis op de maan.

Hurley en Behnken bevinden zich momenteel in een baan om de aarde en voeren aan boord van de Crew Dragon een aantal technische tests uit, eten en slapen nog wat, voordat ze zondag tegen 16.30 uur (Nederlandse tijd) aankomen bij het ISS.

SpaceX is nu het eerste commerciële bedrijf dat mensen naar de ruimte heeft gebracht. De lancering betekende ook de eerste bemande Amerikaanse ruimtevlucht sinds 2011.