Agent die George Floyd arresteerde vandaag voor de rechter

De agent die tijdens de fatale arrestatie van George Floyd minutenlang met zijn knie op de keel van de zwarte Amerikaan zat, moet maandag voor de rechter verschijnen. CNN meldt dat Derek Chauvin om 13.00 uur (20.00 uur Nederlandse tijd) in de rechtbank wordt verwacht.

Een filmpje van de arrestatie van Floyd leidde tot nationale en internationale verontwaardiging. In de Verenigde Staten wordt al dagenlang geprotesteerd tegen het politiegeweld.

Chauvin en drie andere agenten die bij de arrestatie betrokken waren zijn onlangs ontslagen. Alleen Chauvin wordt voor de dood van Floyd vervolgd. De familie van het slachtoffer hoopt dat ook de andere agenten nog gearresteerd worden. "Ze hebben genoeg bewijs om hen te ontslaan, dus ze hebben genoeg bewijs om ze te arresteren", zegt Floyds broer Philonise tegen CNN.

De politiechef van Minneapolis noemde de arrestatie een "schending van de menselijkheid" en zei dat de agenten daarom zijn ontslagen. In speciale uitzending van CNN zei Medaria Arradondo tegen Philonise dat het besluit om iemand aan te klagen door het openbaar ministerie wordt genomen. "Ik zou tegen de familie Floyd zeggen dat ik verschrikkelijk meeleef met hun verlies. Als ik iets kon doen om meneer Floyd weer tot leven te brengen zou ik dat doen", zei hij.