Generaal Colin Powell eerste top-Republikein die Joe Biden steunt

De voormalige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken en oud-generaal Colin Powell gaat bij de komende verkiezingen stemmen op de Democraat Joe Biden. Hij is daarmee de eerste prominente Republikein die zich niet achter president Donald Trump schaart.

Powell, die twee presidenten Bush diende, vindt Trump "nutteloos" en zegt dat deze sinds zijn aantreden alleen maar erger is geworden. Op CNN noemde hij de president "een gevaar voor onze democratie, gevaarlijk voor ons land". Hij vindt dat Trump niet bepaald verbindend optreedt in de protesten die zijn ontstaan na het politiegeweld in Minneapolis, dat de zwarte George Floyd het leven kostte. Volgens hem leidt Trumps optreden juist tot grote verdeeldheid. "Dit enorme protest laat zien dat het land het door begint te krijgen en dat we het niet meer pikken", aldus Powell. Hij was de eerste zwarte Amerikaan die van 1989 tot 1993 de hoogste militaire functie bekleedde van bevelhebber van de strijdkrachten.

Het is niet de eerste keer dat Powell een Democratische kandidaat steunt en geen Republikein. Zo sprak hij in 2008 en in 2012 zijn steun uit aan Barack Obama, die beide keren won. In 2008 ging dat ten koste van de Republikeinse kandidaat John McCain, vier jaar later van Mitt Romney. In 2016 schaarde Powell zich achter Democraat Hillary Clinton en niet achter Donald Trump.