Japanse politicus: ‘We moésten wel troostmeisjes nemen’

Een prominent japans politicus noemt het een noodzakelijk kwaad dat Japan in de Tweede Wereldoorlog vrouwen van overwonnen vrouwen dwong tot prostitutie, de zogenaamde 'troostmeisjes'. De burgemeester van Osak Toru Hashimoto zegt de mannen die in de oorlog hun leven waagden dankzij de troostmeisjes tot rust konden komen. Hij geeft toe dat de meisjes tegen hun wil als hoer moesten optreden, maar acht het toch onvermijdelijk. Zo'n 200.000 vrouwen, voor het merendeel uit andere Aziatische landen, maar ook uit Engeland en Nederland, werden seksslavinnen voor de Japanse soldaten Hashimoto, mede oprichter van de nationalistische  Restoration Party, heeft ook al eens gezegd dat een dictatuur Japan goed zou doen. "Als de kogels om je oren vliegen, dan heeft een soldaat behoefte en recht op troost, op rust. Dat maakte de invoering van de troostmeisjes onvermijdelijk. Volgens Hashimoto handelden andere landen niet veel beter dan Japan Officieel luidt het dat deze meisjes en vrouwen zich vrijwillig aandienden om "troost" te bieden aan militairen. In werkelijkheid waren deze vrouwen seksslavinnen die tegen hun wil werden vastgehouden en gedwongen werden zich te prostitueren.

Bron(nen):   BBC      

9 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Bert Hilhorst

  Die atoombommen hebben ze in elk geval dik verdiend.

  • John

   Ja, want die vielen precies waar alleen soldaten woonden die troostmeisjes hadden verkracht. Je hebt gelijk.

   (in antwoord op Bert Hilhorst)
 2. zo maar iemand

  O, noemen we dat ‘troost’? Hoezo? Waren ze zo verdrietig, die arme zielige jappen?

 3. iembam

  Hoe bespottelijk en ridicuul ook, andere landen waren inderdaad geen haar beter dan de jappen. Tot de dag van vandaag gaan, op grote schaal mensen doden en vrouwen verkrachten hand in hand. Altijd zo geweest en zal altijd zo zijn. De wreedheden die in het kielzog van oorlog plaatsvinden kun je niet alleen toedichten aan de jappen.

 4. knier

  Er zullen wel weer genoeg mensen zijn die het niet met me eens zijn,maar dit gedrag is typisch Japans,laat ze trouwens eerst maar eens echt excuus maken voor wat ze 68 jaar geleden hebben uitgevreten,op dat gebied kunnen ze nog heel veel leren van de Duitsers.

  • iembam

   Nou ik ben het niet met jou eens. Ik kan hier een lijst maken van alle oorlogen terug in de tijd van nu tot de tweede wereldoorlog waarin vrouwen op de een of ander manier op gruwelijke wijze slachtoffer zijn van seksueel geweld. Komt op alle werelddelen voor.

   Wellicht is het typisch Japans “hoe” ze het gedaan hebben, en het feit dat ze nog steeds geen excuses hebben gemaakt zal ook typisch japans zijn.

   Maar wat is nou precies het onderwerp in dit artikel. Het feit dat de jappen troost meisjes hadden of dat we een japanse volsvertegenwoordiger hebben die het blijkbaar zo weer zou doen, lijkt het?

   Het zijn dit soort politici die als het er op aan komt ” hun” jongens naar oorlog sturen en het normaal vinden dat ze daar wreedheden tegen de menselijkheid begaan.

   Zou je mij kunnen uitleggen wat er precies typisch japans is? Bedankt alvast.

   (in antwoord op knier)
   • knier

    Het is typisch Japans dat zelfs nu nu nog een vooraanstaand politicus zich zelfs nu nog steeds probeert een gruweldaad goed te praten,alles om maar geen gezichtverlies te lijden,terwijl het tegendeel bereikt wordt.

    (in antwoord op iembam)
 5. erik smit

  Grootschalige verkrachtingen in oorlogssituaties zijn natuurlijk niet typisch Japans. Doorgedraaide nationalistische seksmaniakken in de politiek zijn ook al niet typisch Japans.

 6. John

  In oorlogssituaties gaat alles wat ons tot mens maakt teloor.
  Daarbij ook het respect voor de overwonnene. Verkrachting, moord, roof en brandstichting zijn geen daden voorbehouden aan bepaalde nationaliteiten.
  De klassieke Grieken en de middeleeuwse Noormannen deden er al aan. Het Russische Rode Leger heeft ook flink huisgehouden. Het enige verschil met de Japanners is dat hun regering het verkrachten hebben geïnstitutionaliseerd.
  Voor de slachtoffers zal het weinig verschil hebben uitgemaakt.

Reacties niet toegestaan