Er gaan mensen dood van de crisis en wij hebben het alleen over de banken

"Er gaan mensen dood van de crisis en wij hebben het alleen over de banken" Zaterdag  nam paus Franciscus het voor de tweede keer deze week op voor de armen en tegen de financiële instituties. In een ontmoeting met gelovigen op het Sint Pietersplein benadrukte hij alweer dat zijn idee is dat de katholieke kerk aan de kant van de armen moet staan. "We moeten de mensen in nood opzoeken. De deuren moeten open. Als je in een kamer een jaar niet lucht gaat het stinken. Zo moeten ook de deuren open van de kerk. Hij verzette zich tegen de te grote belangstelling voor de banken. "Het is net als toen de Toren van Babel werd gebouwd. Als er een steen naar beneden viel, was er  veel zorg om de steen, maar geen aandacht voor de arbeider die stierf door die staan." Eerder deze week, in een ontmoeting met diplomaten, zei hij soortgelijke dingen. "De financiële markten hebben gezorgd  voor een nieuwe onzichtbare, soms virtuele tirannie, die eenzijdig en zonder remedie haar wetten en regels oplegt De harten van veel mensen, ook in de zogeheten rijke landen, zijn bevangen in angst en vertwijfeling". (ANP)

5 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. M Tex

  Toen toren van babel werd gebouwd? Gaan we indianen verhalen van een paar duizend jaar terug erbij halen? Typisch religie. Maar mee eens, we moeten de banken en de bankers ‘de grond inboren’. Het meest afschuwelijke volk wat er is.

  • Heldoppantoffels

   Mee eens waar het gaat om het management, ik heb het niet over de doorsnee medewerker.

   (in antwoord op M Tex)
  • AT

   De schuldvraag wordt steeds bij ‘banksters’ gelegd maar vergeet niet dat wij decennia lang heel goed hebben geleefd precies door de systemen die de banken hebben opgezet. Hoge hypotheken, veel leningen voor luxe goederen; onze materiële samenleving is geconstrueerd op krediet.

   De bancaire sector is een illustratie van hoe onze moderne welvaart in het algemeen in elkaar steekt, het is een symptoom. De banken zijn niet de schuld van de crisis, ze hebben alleen slim gebruik gemaakt van onze blinde zoektocht naar materieel geluk. Door het handelen van de banken is iets veel fundamentelers aan het licht gekomen; namelijk onze verslaving aan luxe, en onze apathie voor de werkelijke waarde van een product en waar het om hoort te draaien in het leven.

   Daarom gaat crisis herstel ook zo langzaam, we moeten een nieuwe economie construeren om het huidige falen in de toekomst te voorkomen en men ziet dit niet genoeg in. Er wordt nog steeds maar één waarde gehanteerd: groei! Er moeten nieuwe drijfveren voor handelen komen.

   (in antwoord op M Tex)
 2. Gerardus Molema

  En dat uit de mond van één van de grootste kapitalisten ter wereld. De man bestaat zelfs bij de gratie van het systeem waar hij nu tegenaan loopt te schoppen en waarmee het Vaticaan tot één van de meest vermogende instituten ter wereld is geworden en gebleven. Maar als deze zogenaamde volger van Jezus het ‘licht’ heeft gezien en zich wil bekommeren om de armen, doet hij er goed aan, zijn centen van de door hem vevloekte bank te halen en het aan diegenen uit te delen die niets hebben anders komt hem het gedweep met God nog eens op een lelijke teleurstelling te staan. Want zei Jezus niet eens dat het voor een kameel makkelijker was door het oog van een naald te kruipen dan dat een rijk man het Koninkrijk Gods mocht betreden? Ben zelf niet religieus maar het zijn de woorden waar deze volksverlakkerij zichzelf elke zondag op voor laat staan.

 3. Cornelis Berend

  Zolang u zich maar realiseert dat religies niet zijn bedacht door verlichte mensen, maar door machtswellustelingen om een de bevolking onder de duim te houden, ziet u uitspraken van deze man in het goede perspectief.

Reacties niet toegestaan