Europees parlement: “Stop met Zwarte Piet”

Het Europees Parlement heeft expliciet in een resolutie opgeroepen om te stoppen met Zwarte Piet. Europese landen moeten ophouden met 'racistische en afrofobische tradities’, klinkt het.

Het Europees Parlement veroordeelt 'alle vormen van racisme, discriminatie en xenofobie'. Daar hoort ook het zwart schminken van witte gezichten bij. Vorig jaar al zei het parlement dat Zwarte Piet ‘discriminerende stereotypen in stand houdt, waardoor diepgewortelde stereotyperingen van mensen van Afrikaanse afkomst blijven bestaan, hetgeen het gevaar van discriminatie verergert’.

Het Europees Parlement vraagt lidstaten ‘dergelijke racistische en afrofobische tradities te veroordelen en zich er niet mee in te laten’. Er stemden 415 parlementsleden voor en 216 tegen de resolutie. Tegelijkertijd werd het omver trekken van standbeelden van twijfelachtige helden van weleer veroordeeld. "Het geweld en de vernieling van eigendommen zullen het probleem van diepgewortelde discriminatie niet oplossen en moeten stevig aan de kaak worden gesteld’’, aldus het parlement.

Bron(nen):   AD