7 dingen over Mohammed die je zullen verbazen

Uit wat we weten van Mohammed komt een genuanceerder beeld naar voren dan menig voor- en tegenstander van de islam denkt en beweert, schrijft de Huffington Post 1. Hij was een wees. Zijn vader stierf zonder hem te hebben gekend. Hij werd de eerste vijf jaar als pleegkind meegegeven aan bedoeinen, keerde toen een jaar terug bij zijn moeder, tot die stierf. Daarna leefde bij als wees in de marge van het bestaan aanvankelijk als jongen die voor de kamelen zorgde bij de handelsreizen naar Damascus. Hij werkte zich op tot een zakenman 2. Hij trouwde een rijke partij en vermoedelijk uit liefde. Toen hij 25 was vroeg zijn bazin, Khadija, of hij met haar wilde trouwen. Het werd een leven van wederzijds respect en liefde dat 24 jaar duurde tot Khadija stierf. Voor zover bekent was Mohammed al die 24 jaar monogaam. Hij bleef om Khadija rouwen tot zijn eigen dood. Na haar dood trouwde hij nog een aantal keren, maar dat waren vrijwel steeds politieke allianties die zijn machtsbasis moesten verstevigen. 3. Zijn eerste reactie dat hij een profeet zou zijn? Twijfel en wanhoop Hij was zeer in de war van de eerste keer dat Allah tegen hem sprak, op een berg net buiten Mecca. Hij was er van overtuigd dat hij geen visioen had gehad, maar in de war was en wilde zelfs een eind aan zijn leven maken 4. Hij was (aanvankelijk) een tegenstander van de elite Zijn boodschap was er een van verzet tegen de corruptie en arrogantie van de elite van Mecca. Zijn visoenen vroegen om sociale en economische gerechtigheid. Dat maakte hem tot een door de heersende klasse gehaat man. 5. Aanvankelijk koos hij voor geweldloosheid. Toen zijn volgelingen niet meer dan een kleine bende vormde werden ze bespot en getreiterd. Hij riep hen op  het gepest te negeren. Toen het te erg werd koos hij niet voor tegengeweld, maar voor ballingschap. Pas later in zijn leven werd hij de legeraanvoerder die Mecca veroverde. 6. Hij kon ongelijk erkennen Hij erkende zijn eigen feilbaarheid. Dat is het beste te zien bij de kwestie rond de Satanische versen, waarover hij van mening veranderde en ook eerlijk zei dat hij zich had vergist. 7. Zijn grootste fout maakte hij aan het eind van zijn leven Mohammed had geen mannelijke nakomelingen en dus ook geen vanzelfsprekende erfgenaam. En die wees hij ook niet aan. Hij stierf niet plotseling, maar na een ziekte van 10 dagen en hij had dus alle gelegenheid iemand aan te wijzen als zijn opvolger. Hij deed dat niet en daardoor woeden onder moslims van verschillende stromingen, Sunni's en Sjiieten tot op de dag van vandaag oorlogen.

Bron(nen):   Huffington Post      

7 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. kletsmajoor

  Leuk dat de Huffington Post zoveel tijd besteed aan het mooipraten van Mohammed. Ik kan niet beoordelen of hun verhaal klopt. Het is ook van geen enkel belang. Waar het om gaat is hoe de hedendaagse moslims het leven van Mohammed en zijn boodschap uitleggen. De gezichtsbepalende stromingen in de Islam zien daar helaas een opdracht tot onverdraagzaamheid of zelfs geweld richting andersdenkenden in.

 2. js

  Hij wees wel n opvolger aan: zijn neef tevens schoonzoon Ali. Hierin zit de twist tussen sjiiten (erkennen de aanwijzing) en soennieten die wilden de opvolger kiezen uit de khaliefen (‘ministers’).

 3. Paulraw

  ”Voor zover bekent was Mohammed al die 24 jaar monogaam. Hij bleef om Khadija rouwen tot zijn eigen dood.

  Na haar dood trouwde hij nog een aantal keren, maar dat waren vrijwel steeds politieke allianties die zijn machtsbasis moesten verstevigen.”

  Hij trouwde dus verscheidene keren om politieke redenen.Weinig verheffend voor een geestelijk leidsman

 4. AT

  Mohammed is ook niet het probleem, het probleem zijn blinde religieuzen die teksten niet kunnen interpreteren en elkaar naar het leven staan om wie nu gelijk heeft.

  • Karel Kritisch

   Waanzin is het.

   (in antwoord op AT)
  • catchit64

   Een groot deel van de volgelingen kan niet eens lezen en moet het hebben van mond tot mond informatie. Als de informatie niet deugt is het vragen om moeilijkheden.

   (in antwoord op AT)
 5. Loobs

  nr. 6 is door sommigen, zoals Rushdie, niet als een positief punt beschreven, maar als opportunisme en zwichten voor ‘heidense gebruiken’ om nog meer zieltjes te winnen. Dat hij daar later op terugkwam… of dat nou zo nobel was…. Nah, ik was er niet bij, natuurlijk. 😉

Reacties niet toegestaan