Kritiek op NPO om keuze voor Kelder als leider racismedebat

Anti-racismegroeperingen noemen het een "absurde keuze" om Jort Kelder zondag tijdens de themadag van de NPO over racisme gespreksleider te laten zijn van een racismedebat. In een brief aan NPO-bestuursvoorzitter Shula Rijxman laten ze weten dat die keuze aantoont dat de NPO "het onderwerp niet serieus neemt".

Tijdens de themadag presenteert Kelder een speciale aflevering van de discussieshow De Stelling. In het programma moeten volgens de NPO alle kanten van het racismedebat uitgebreid worden belicht.

De organisaties wijzen erop dat Kelder "sympathiseert met het Forum voor Democratie" en in het verleden geregeld vermeend racistische opmerkingen heeft gemaakt. Kunstenares Patricia Kaersenhout, die de open brief aan Rijxman op Facebook plaatste, laat woensdag in een reactie weten dat onder meer Kick Out Zwarte Piet zich bij het protest heeft aangesloten. De brief is verder ondertekend door onder anderen Antoin Deul, oud-directeur van het Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden en Erfenis.

"Een debat is een discussievorm waarbij het de bedoeling is een stelling te verdedigen of juist te bestrijden", stellen de ondertekenaars. "Wij vinden dat racisme geen stelling is om te verdedigen of te bestrijden. Racisme is geen mening maar een moorddadig systeem wat al eeuwenlang stelselmatig zwarte mensen uitbuit, uitsluit, onderdrukt en generationele trauma’s heeft veroorzaakt. Door Jort Kelder het debat te laten leiden zijn wij van mening dat er dus kennelijk iets verdedigd moet worden bij witte mensen om zich racistisch te mogen uiten."

De NPO laat in een reactie weten "dat Kelder heeft laten zien een kundig debatleider te zijn, waarbij ruimte is voor alle geluiden. Juist nu moeten we het gesprek met elkaar aangaan." Het programma De Stelling werd in het verleden ook door Kelder gemaakt door AVROTROS. Alle omroepen leveren bijdragen aan de racismethemadag.