Waarom de paus domme dingen doet

Dat paus Benedictus vier oerconservatieve bisschoppen terug heeft gebracht in de moederschoot van de Rooms Katholieke kerk heeft geleid tot grote ophef. Niet omdat de vier buitengewoon conservatief zijn, maar wel omdat een van hen antisemiet is. De betrokken bisschop, Richard Williamson, ontkent de Holocaust, en meent dat maximaal 300.000 joden in de tweede wereldoorlog zijn omgekomen.
The Washington Post vraagt zich af hoe de paus er toe heeft kunnen komen deze bisschop weer terug te laten keren in zijn kerk. De Post heeft van ingewijden vernomen dat de kans groot is dat de Paus de opvattingen van Richard Williamson simpelweg niet kende en dus ook is overvallen door de commotie. Maar zeker speelt ook het karakter van Benedictus een rol. Toen hij nog kardinaal Ratzinger heette heeft hij een en andermaal verklaard dat een hoge vertegenwoordiger van de kerk er niet op uit dient te zijn de wereld te behagen. Volgens John Allen Jr., de correspondent van the National Catholic Reporter bij het Vaticaan en de biograaf van de paus "lapt de paus politieke correctheid aan zijn laars. Hij denkt niet aan de krantenkoppen van morgen, maar aan de situatie van zijn kerk over een paar eeuwen."
In 2006 riep de paus de toorn van de moslimwereld over zich af door een toespraak in Regensburg. Nu strijkt hij de joodse wereld tegen de haren door een antisemiet tot zijn kerk toe te laten. Verklaring? John Allen: "Het karakter van de paus." 
Bron(nen):