Slumdog toerisme

Eerst gingen miljoenen mensen naar Slumdog Millionaire en nu de Britse film met Oscars is overladen, willen westerse toeristen in India een kijkje nemen in de achterbuurten van Mumbai. Om te zien of de film wel genoeg op de werkelijkheid lijkt.
Het is opvallend, zo beweren lokale vertegenwoordigers van de toerisme-industrie, hoe mensen de stranden van Goa verlaten en de paleizen van Rajasthan links laten liggen. “Iedereen heeft het over Slumdog,” zegt Ganesh Tikonkar die toeristen rondleidt. Per dag moet zijn bedrijfje nu zo'n vijftig man door de meest gore achterbuurt van Mumbai gidsen. “People want to see the real thing.”
De tocht duurt drie uur en voert de gasten door een van de meest overbevolkte buurten ter wereld. In de film zien we hoe de wees Jamal Malik er in slaagt aan deze buurt te ontsnappen, maar in werkelijkheid wonen er nog altijd meer dan een miljoen mensen – en de kans is groot dat zij er de rest van hun leven gewoon moeten blijven. De tocht gaat ondermeer langs de in de film indringend in beeld gebrachte hurk-wc's (zes toiletten voor 16.000 mensen), open riolen en een rivier, zo smerig dat niemand ziet dat het een rivier is.
Sommige toeristen zijn na afloop ronduit geshockeerd om wat ze te zien krijgen en een enkeling moet toegeven: de film was beter.

Bron(nen):   The Sunday Times