Kopen in Zwitserland nu nog duurder

Terwijl de huizenmarkt wereldwijd met recessie te kampen heeft, gaan de zaken in Zwitserland als vanouds. Dat wil zeggen: goed tot zeer goed. Huizen en appartementen worden steeds duurder, en in sommige ski-gebieden stegen de prijzen alleen al het afgelopen jaar met zo’n twintig procent.
De meeste buitenlanders die iets zoeken, willen een huis in de kantons Vaud en Wallis. In Vaud zit je in de buurt van het Meer van Genève en is Frans de voertaal. Wallis (het Rhône-dal) is overwegend Duitssprekend, maar wel de plek waar de mooiste ski-gebieden onder handbereik liggen.
De Zwitserse onroerend goedmarkt wordt beschouwd als een uitstekende plek om te investeren. Politiek is het land stabiel en fiscaal bijzonder aantrekkelijk. Bovendien worden nieuwkomers in belangrijke mate geweerd. Ieder jaar mogen buitenlanders slechts een beperkt aantal huizen kopen en dat houdt de prijs lekker hoog. Wie iets koopt, mag zijn huis vijf of tien jaar lang (afhankelijk van de kanton) niet doorverkopen.
In heel Zwitserland stegen de huizenprijzen in 2008 gemiddeld vier procent en dat is geheel tegen de trend in. En als gezegd: in sommige regio is het echt booming; een huis in Verbier (hoog in de bergen) kost nu bijna 14.000 frank de vierkante meter. St Moritz: 11.320 frank, Genève 14.670 frank en Zürich 12.060 frank.
Buitenlandse kopers komen voornamelijk uit Groot Brittannië, Duitsland, Amerika, Italië en Frankrijk. En voor menigeen is natuurlijk de vraag: blijft het Zwitserse bankgeheim wel intact? Want zo niet, dan is wonen in Zwitserland gewoon niet meer te betalen.

Bron(nen):   International Herald Tribune