Zo gaat de Yakuza te werk

De website van The Economist wordt steeds beter. Vandaag staat op www.economist.com een audio-fragment, bestaand uit een interview met misdaaddeskundo Jake Eidelstein over de Yakuza, de Japanse gangsterbeweging met meer dan 84.000 leden.
Deze gang is de laatste tijd erg aan het moderniseren. Aloude roof en diefstal hebben plaatsgemaakt voor financiële fraude en het manipuleren van de stockmarket. Weliswaar worden bezigheden als prostitutie, afpersing en verkoop van drugs niet geheel verwaarloosd, maar opvallend volgens Edelstein zijn de innovaties die de Japanse gangsters hebben doorgemaakt. 
De onderwereld heeft op een succesvolle manier geïnfiltreerd in het bedrijfsleven; er is sprake van high tech crime. Het lid van de Yakuza dat doorslaat wordt als vanouds afgemaakt, maar voor de rest gaat de modernisering alsmaar voort. 
In het openbare leven in Japan is het voor de normale voetganger extreem veilig. De Yakuza staat niet toe dat iemand op straat wordt lastig gevallen, terwijl hij op weg is naar het casino waar een deel van de opbrengst voor de gangsters is.
 
 
Bron(nen):   The Economist