Wouter Bos en Wim Kok zijn Obama niet

Barack Obama is een socialist en Wouter Bos is van de vrije markt; dat moet het zijn. 
Het kennelijke onvermogen van Obama om iets te doen aan het graaien bij bedrijven die met staatssteun overeind zijn gehouden zal hem namelijk, volgens de Washington Post, veel van zijn politieke kapitaal kosten. Zo niet in dit land. De Nederlandse staat heeft miljarden euro’s in ING gepompt, en toch keert ING dit jaar bonussen uit aan tienduizenden medewerkers. "Ik vind het beroerd. Als je in deze tijden de woorden ‘bank’  en ‘bonussen’ in een en dezelfde zin gebruikt, dan bekt dat niet lekker." Aldus onze minister van financiën vrijdag in een reactie op het bericht dat bankverzekeraar ING het personeel bonussen geeft voor het jaar 2008. Maar verder kan hij er niks aan doen. Overmacht. Over de bonussen gaan de bestuurders. En de commissarissen, waaronder Wim Kok. En die zijn kennelijk groot voorstander van exhibitionistische bonussen. 
Dan de VS. Het verzekeringsbedrijf AIG, dat voor meer dan zeventig procent van de staat is, deelde meer dan honderd miljoen aan bonussen uit aan medewerkers. Vooral degenen die de riskante leningen afsloten, werden beloond; die hadden immers hoge omzetten gehaald. 
Verder stroomden miljarden dollars aan Amerikaans overheidsgeld naar buitenlandse banken, waaronder ING (een miljard) en Rabo (800 miljoen). 
Anders dan in Nederland is de Amerikaanse president razend. Hij gaat alle beschikbare middelen inzetten om het geld terug te halen. Hij weet dat de Amerikanen dat van hem verwachten; als hij dit niet doet verliest hij veel steun. 
In Nederland laten we de banken gewoon potverteren van de staatshulp. Hier heeft dat geen gevolgen. Behalve dat Geert Wilders misschien premier wordt.

Bron(nen):   Z24  The Wall Street Journal  Washington Post