Marokkaanse gemeenschap luidt noodklok over geweld jongeren

Het geweld onder Marokkaanse jongeren in Nederland is tegenwoordig zo heftig, dat nu ook de eigen gemeenschap de noodklok luidt. „Dit kan de imam niet meer alleen oplossen.” Er vinden steeds meer criminele afrekeningen onder Marokkanen. En ook andere vormen van geweld. Een grove schatting laat zien dat er het afgelopen jaar al zeker tien doden gevallen zijn waar jonge Marokkaanse Nederlanders de hand in hadden. Dat jonge Marokkanen zich relatief vaak schuldig maken aan criminaliteit, was al langer bekend. Maar dat er steeds makkelijker naar zware wapens wordt gegrepen, is relatief nieuw, schrijft het Reformatorisch Dagblad Ook voor de Marokkaanse gemeenschap zelf is het zonneklaar dat er iets moet gebeuren. Gisteravond kwamen verschillende Marokkaanse organisaties bij elkaar in de Blauwe Moskee in Amsterdam om te spreken over mogelijke oplossingen voor het alsmaar toenemende geweld. „Vroeger dachten we misschien dat het wel van voorbijgaande aard zou zijn, maar dat is niet zo”, zegt Driss el Boujoufi, vicevoorzitter van het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) en zelf van Marokkaanse afkomst, desgevraagd. Behalve mensen uit de buurt waren gisteren ook politiemensen en deskundigen aanwezig, zoals criminoloog Jan Dirk de Jong. Hij waarschuwde eerder deze week al dat een oplossing niet eenvoudig is, omdat schieten voor jonge Marokkanen iets gewoons is geworden. „Ze zijn met geweld opgegroeid.”

22 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Indenvreemde

  Vlgs den Haag hadden we toch geen Marokkanen probleem? Wie heeft er nu zand in de ogen????of Doen ze willens en wetens hun ogen toe. Misschien dat laatse aangezien ze alleen maar bezig zijn met Europa te bevredigen. Maar misschien zie ik het allemaal wel verkeerd!!!!

 2. knier

  Toen ze alleen NLers lastig vielen was er niks aan de hand,nu ze elkaar af beginnen te maken is er ineens paniek in de tent.
  Waardeloos volk.

 3. Vogelbeest

  Iedereen die het nieuws (buiten de linkse NOS om) volgt weet dit al minstens 20 jaar. De gemeenschap geeft het nu zelf ook toe.
  Maar volgens “Den Haag” is er niets aan de hand. Doorlopen mensen, het zijn slechts incidenten.

  Als onze regentenklasse (en dan met name PvdA en D66) dit ook hadden onderkend had de PVV nooit bestaan.

 4. Esther8

  Hek erom.

 5. PaulusJ

  Volgens de 2e kamer is er geen Marokkanenprobleem.
  Ze willen er niet over praten, niet over denken, niet naar kijken.
  Dus bestaat het niet. Vraag maar aan Pechtold en Samsom.
  Die vuile racisten van het CMO toch ook altijd. Altijd maar inhakken op onschuldige immigranten. Terwijl het de schuld is van boze blanke mannen als Vogelbeest en Indenvreemde en Knier.
  Nazi’s zijn het die el Boujoufi en consorten. De bruinhemden van het CMO moeten verboden worden.

 6. PaulusJ

  Oh en ook nog de schuld van boze blanke vrouwen als Esther8.
  Die zijn net zo erg.

 7. Cornelis Berend

  “De imam kan het niet meer alleen” Dat schrijft het Reformatorisch Dagblad, de spreekbuis voor de minkukels die de ouders van hun mazelenpatiëntjes nog wél in de greep hebben.

  En dat is het precies. Zolang niet de ouders maar imams en dominees het handelen bepalen kweek je ellende. Er is namelijk niets zo frustrerend als je ouders je straffen omdat je je niet houdt aan het gedachtegoed van iemand anders. Nog niet gehersenspoelde kinderen voelen dat. De leer is dat er geen leer is.

  • Kruisnet

   Ah, vandaar dat je zoveel reformatorische jongeren bij Opsporing Verzocht ziet.

   (in antwoord op Cornelis Berend)
   • Cornelis Berend

    U heeft een punt, maar de gemene deler is dat kinderen van beide groepen in gevaar komen door afwezigheid van de ouders.

    (in antwoord op Kruisnet)
   • Maghalles

    Ouders kunnen niet thuisgeven omdat ze niet thuis zijn. Ze zijn namelijk hard aan het werk om de schades die hun kinderen veroorzaakt hebben terug te betalen.

    (in antwoord op Kruisnet)
   • Hoestnou?

    Maar die zijn dan ook niet ingeënt. 😉

    (in antwoord op Kruisnet)
  • Mo Meta

   Je vergist je in de rol van de Imam. De imam in de Islam leidt het gebed en bemiddelt bij ruzies en dergelijke, meer niet.

   (in antwoord op Cornelis Berend)
 8. Klaas Schoof

  ” schieten voor jonge Marokkanen iets gewoons geworden. „Ze zijn met geweld opgegroeid.” ”
  Zijn het oorlogsvluchtelingen dan? Ik dacht dat het om mensen ging die hier in Nederland geboren en getogen zijn, en dat we Nederland toch gewoon een uiterst vreedzame samenleving kunnen noemen waar men beslist niet gewoon is naar moordwapens grijpen bij een geschil.

 9. disqus_cDEBEY6Kl8

  Het is natuurlijk wel een manier om weer aan subsidie te komen

 10. Hoestnou?

  Bolkestein, als VVD fractievoorzitter, was een van de eersten die deze problemen bespreekbaar maakte. Dat was in 1990! De politiek praat er dus al jaren over. Het is de dames en heren politici echter niet gelukt om werkbare oplossingen te realiseren. Ook Gekke Geert niet. Die komt ook niet verder dan stoere borrelpraat uitkramen. De politiek faalt dus ook op dit dossier! Hoe nu verder?

  • catchit64

   Bolkestein… is dat niet dat pedante mannetje die op alles en iedereen neerkeek en standaard met een aardappel in zijn mond praat? O ja, ik heb nog een filmpje van die engerd http://www.youtube.com/watch?v=SxPcqNOdH7Q

   (in antwoord op Hoestnou?)
   • Hoestnou?

    Nee, ik heb het over Bolkestein. Erudiet, zeer belezen, sluw, kunst liefhebber en een helder denker, als ie tenminste niet met partijpolitiek hoeft bezig te zijn. Helaas niet van mijn partij!
    Maar het fillempje is wel aardig. 😉

    (in antwoord op catchit64)
  • Mo Meta

   Volgens mij bestond dit probleem toen niet.

   (in antwoord op Hoestnou?)
 11. Mo Meta

  Altijd fijn weer die Amsterdammers die doen alsof Nederland alleen uit Amsterdammers bestaan. Het geweld waar ze het over hebben komt bijna alleen voor in Amsterdam.

Reacties niet toegestaan