Indonesiërs al dagen in boom voor tijgers

Vijf Indonesiërs zitten al 5 dagen in een boom in de provincie Atjeh op het eiland Sumatra om te voorkomen dat tijgers hen verslinden. Hulp is onderweg, maar het zal nog enkele dagen duren voor de reddingswerkers hen in een afgelegen deel van het nationaal park Gunung Leuser kunnen bereiken. Dat meldden Indonesische media zondag. De vijf zochten met een landgenoot naar een zeer zeldzame houtsoort in een deel van het park waar veel olifanten en tijgers leven. Om in hun levensonderhoud te voorzien hadden zij strikken gezet om antilopen en herten te vangen. Toen een babytijger in zo'n strik terecht was gekomen, keerden de tijgers zich tegen de mannen. Een van hen werd gedood, de overigen vluchtten de boom in. Dorpsbewoners die de mannen in hun benarde toestand hadden gezien, waarschuwden de hulpverleners. De Sumatraanse tijger is een ernstig bedreigde diersoort. Er zouden er in het wild nog maar 400 tot 500 leven.

7 Reacties Doe mee met de discussie →


  1. Barry Bafman

    Dankzij die strik dus weer één minder. Bedankt.

  2. FritsB

    Geen meelij met die stropers. Op zoek naar een zeer zeldzame houtsoort, in een natuurreservaat, jaja! Wat levert een dode tijger ook al weer op?
    Waar komen overigens die antilopen vandaan? Verkeerde continent.

    • bebeben

      Agarhout (gahuru of alim in het Indonesisch) is vanwege zijn prijs anders zeer gewild hout. Citaat uit een bericht over de onfortuinlijke vijf:

      “A kilogram of agarwood can fetch some Rp 5 million ($505), Dicky said, but the jungles of the Gunung Leuser National Park house dangerous tigers and elephants. The police recently had to rescue another group of men trapped in the park, he said.

      “It’s worse this time because there are tigers waiting for the villagers,” Dicky said. “People keep entering the jungle to look for alim wood because it’s very expensive; up to Rp 5 million ($505) per kilogram. But, well, that’s the risk; there are many tigers and elephants in Gunung Leuser’s jungle.”

      Doe mij ook maar zo’n kilootje.
      In andere berichtgeving wordt overigens niet over antilopen gesproken, maar alleen over herten. Hertensoorten vind je volop in Indonesië

      (in antwoord op FritsB)
      • FritsB

        Dank u. Agarhout kende ik niet. Desondanks heb ik als brave Nederlander altijd het gevoel dat een natuurreservaat bedoeld is om zeldzame soorten te bewaren. Ik woon vlak bij twee zulke beschermde gebieden en de boswachter wordt bepaald nijdig als wandelaars leuke orchideetjes plukken die zomaar in het wild groeien (maar nergens anders) of tegen de Kerst even een mooie boom gaan “halen”. Gunung Leuser is andere koek maar desondanks geen oogstbos; dan kun je er net zo goed de status van reservaat af halen.

        (in antwoord op bebeben)
        • bebeben

          Ik denk er als brave Nederlander net zo over, hoor. Maar als brave Indonesiër die vaak amper mogelijkheden heeft om aan de kost te komen, zou ik me naar alle waarschijnlijkheid bijzonder weinig gelegen laten liggen aan een woordje als ‘reservaat’. Dan heb ik toch liever de maag gevuld.

          (in antwoord op FritsB)
  3. drsdre

    Kat belt brandweer: er zit een mens in een boom.

  4. knier

    Vreemd verhaal,volgens mij kan een tijger beter bomen klimmen als die mensen,als ze willen plukken ze die lui die boom uit als waren het rijpe kersen.

Reacties niet toegestaan