De noodzaak van seksuele opvoeding

Jewels Morris-Davis is net 16 jaar, en ze is niet zwanger. Daarmee heeft ze een enorme prestatie geleverd. Ze is de eerste uit haar familie, zo vertelt ze Time, die op haar 16e niet zwanger is, of, in het geval van de mannen, niemand zwanger heeft gemaakt. Alles wees er aanvankelijk op dat Jewels de familietraditie zou voortzetten. Ze was aan haar lot overgelaten, 'verloren' zoals ze zelf zegt, en begon al op haar elfde met seks, in de hoop zo liefde en aandacht te krijgen.
Dat de familietraditie desondanks is verbroken is volgens Time vooral te danken aan een intensief programma van seksuele voorlichting in staat South Carolina, waar Jewels naar school gaat. Seksuele opvoeding duurt hier niet twee weken, maar gaat de hele schoolperiode door en ook na schooltijd kunnen kinderen terecht met hun vragen en problemen.
Het  Amerikaanse Congres zal dit voorjaar opnieuw een debat voeren over de vraag of de overheid wel miljoenen moet blijven steken in programma's die hameren op seksuele onthouding, die kinderen voorhouden dat ze met seks moeten wachten tot na het huwelijk. Die discussie is achterhaald. Het is al lang duidelijk dat veelzijdig en langdurige voorlichtingsprogramma's veel meer resultaat hebben, zodat meisjes als Jewels leren hoe ze voorbehoudsmiddelen moeten gebruiken en hoe ze seksuele onthouding in de praktijk kunnen brengen.
Het aantal tienerzwangerschappen in de Verenigde Staten is zeer hoog vergeleken met andere Westerse landen, maar het vertoont al langer een dalende trend. Het probleem is alleen dat beide kampen - de conservatieven die alleen onthouding prediken en de liberalen die voorlichting bepleiten - beweren de geestelijke vaders te zijn van dit succes.

Bron(nen):   Time